«

»

Veronica Balaj: Ecaterina Chifu – Cărţi de călătorii şi visare

5

Este de notorietate faptul că scriitori care preferă să colinde lumea …în imaginație, scriu cu plăcere despre locuri pe care nu le-au văzut aievea niciodată .Este cazul renumitului Jules Verne, al multor alții de-a lungul vremii și acest lucru se găsește și în literatura română.
Mă opresc în rândurile care urmează la două volume care completează un șir mai lung de titluri semnate de Ecaterina Chifu și care au aceeași temă a călătoriilor. Aș enumera: Paris mon amour, Emigranta, Concediu la munte, Concediu la mare, Croazieră pe Mediterana, sau Orfeu pentru eternitate. Ultimele titluri menționate vor face obiectul unor sumare păreri despre cum depărtările pot fi aduse mai aproape prin descrieri.
Primul volum în atenție, Croazieră pe Mediterana, se recomandă în primul rând prin titlul fără complicații sau chei cifrate și apoi, prin ingeniozitatea autoarei de-a reuși să-și trimită protagoniștii, Karina și Jil, numeinspirat din personalitatea renumitului actor sud-coreean Kim Nam Gil, să-I trimită ziceam în cele mai diverse părți ale globului unde n-ai putea ajunge decât dacă, ar fi cineva un mare milionar hotărât să-și cheltuiască averea pe drumuri noi și fascinante. De pe coasta Mediteranei, eroii cărții, pe care-i leagă desigur și o iubire. Ajungem împreună cu ei, imaginativ, în locuri așezate pe mapamond la mii de kilometri unul de altul. Cartea se bucură de o explicitare din partea autoarei care își expune explicit intențiile unele cu tentă educațională desigur gândind la tinerele generații.Adnotările fugare, despre diverse monumente și locații renumite, întregesc acest tablou al unor trăiri splendide. Într-un ambient așijderea. Chiar accentele de gelozie pare că devin mai..tandre, mai suportabile în locurile fermecătoare prin care trec personajele cărții. Ne delectăm , odată cu autoarea , care desigur a scris toate acestea înaripată de gândul că poate fi prezentă chiar în locațiile respective, așa că, ne imaginăm a fi ,ba în Pompei, ba la Napoli, îndată ajungem în Insula Capri, Sicilia cea inegalabilă, nu evităm Roma, marea Tireniană, ooo, dar ce spuneți de Tunis, de Algeria, de Tokio? La fiecare popas eroii au trăiri speciale, pline de uimire și emoție, iubirea înfrumusețează locurile iar când se-ntâmplă să nu mai ardă flacăra care-I ținea pe cei doi împreună, drama nu se simte. Eroina se reorientează și… o urmăm tocmai la Seul. Asta mi s-a părut de-a dreptul fantast. .Autoarea nu duce lipsă de imaginație. Dimpotrivă debordează de aceste balansări ale inventivității .
Celălalt volum , Orfeu pentru eternitate, se leagă de croaziera punctată mai sus,dar , prin tematica atracției cunoașterii de locuri noi, fascinante, se asemuie și cu celelalte volume enunțate .Avem de-a face cu un întreg ciclu de volume în lanț construite pe aceeași temă. Călătoriile.
De data asta însă, cele două titluri la care facem referire sunt în raport de complementaritate. Se completează reciproc nu doar prin tematică ,ci și prin faptul că protagoniștii sunt aceiași. Karina și Jil, neobosiți de emoțiile din marea croazieră, se reîntâlnesc aici pe coordonatele unor noi întâmplări, pe alte meleaguri.
Orfeu devine un simbol ceea ce-i permite autoarei o fantazare spectaculoasă. Ajungem pe tărâmuri de basm, prin puterea minții Kimchiar reușește să reînvie ființa iubită , sentimentul acesta fiind și aici un corolar căutat cu expansivitate.
Alunecând în istorie și fantast deopotrivă, ajungem să ne racordăm la SCi Tzi, la daci, în subtext sunt trimiteri la rădăcinile noastre istorice, arealul existenței lor este evocat cu multă fantezie. Din perspectivă mitologică dar și istorică.
Aventura cunoașterii capătă în acest volum, cum spuneam, și farmec istoric, mitologic, nu doar geografic. Posibilitatea cunoașterii altor epoci, unele apuse demult, și cu date istorice referențiale puține, se rezolvă cu un supliment de…imaginație
Aici este și punctual cel mai exploatat al scrierii. Orfeu, readus din mit ,tot legat de Euridice, sugerează forța iubirii. Învingătoare oricând. Indiferent de coordonatele geografice.

Lasă un răspuns