«

»

Nina Gonța – Comedie duminicală

(Adunarea generală anuală a membrilor LSR, filiala Iași, din 19 mai, 2019.)

Mi-aduc aminte de un domn în vârstă, respectabil, și-l sun să văd cum mai stă cu sănătatea, știind că în ultima vreme se confruntă cu niște probleme…
– Ah, ce bine că m-ați sunat, tocmai voiam eu să vă sun, îmi zice. Poimâine, adică duminică, va fi Adunarea Generală a Ligii…În sfârșit… Cred că știți…
– Nu știu nimic. Ați primit înștiințare?
– Nu, dar am întâlnit-o pe doamna…Și mi-a zis. Am înțeles că este un anunț-comunicat, pe undeva…pe FB.
– Eu n-am primit pe email niciun mesaj, nici n-am văzut în rețeaua de socializare sau pe site-ul Ligii să fie postat vreun anunț oficial. Să-mi trimiteți comunicatul. Sau lăsați, îl găsesc eu… Să nu vă obosesc…
După ce termin conversația, intru să caut. Nimic, nicăieri… Contactez pe cineva. Îmi spune că a fost un comunicat, mai demult, pe pagina personală a doamnei președintă, dar nu știe cine poate să-l vadă acolo, căci ea are în lista de prieteni puțină lume…
– Anunțurile de acest fel se fac pe site, și, totodată, se trimit pe email tuturor membrilor, zic…
– Da, dubioasă treabă…
– Nu e dubioasă, e clară! A chemat pe cine vrea ea, ca să-i iasă… manevrele, unii dintre membri nu sunt doriți să participe…la această adunare.
…Anul trecut, fostul președinte al Ligii și-a dat demisia, din cauza vârstei. Trebuia înlocuit. Au fost mai multe propuneri, printre care și o doamnă, membru al USR (Uniunea Scriitorilor din România). Atunci nu m-am întrebat ce căuta ea la Ligă. Făcând parte dintr-o Uniune a scriitorilor de rang superior, de ce nu-și manifestă capacitățile sale acolo… Chiar am susținut-o, neștiind ce fel de om este și cât de valoroasă ca scriitor…
La scurt timp, aflăm că dumneaei este incompatibilă cu noua funcție (presupun că știa de la bun început acest lucru, dar s-a complăcut…) și că va trebui s-o părăsească. Numai că tipei i-a plăcut postura, dacă tot nu muncește, n-are serviciu, mai merge la o lansare de carte, mai cotrobăiește prin pungile pentru protocol, aduse la lansări sau la alte evenimente, mai în deplasări, mai în plimbări și, astfel, timpul trece mai vesel și mai interesant, viața se scurge mai cu folos. Poți s-o duci așa, până la pensie. Mai cunosc pe cineva din R. Moldova, care s-a aranjat/cocoțat în fruntea unei alte asociații de scriitori și face același lucru… Așa se compromit multe asociații care ar putea fi de folos societății…
Timpul trece, iar doamna nu mai vrea să convoace o adunare generală de realegere a conducerii Ligii și o tot… amână.
După obicei, adunarea generală în filiala Iași se petrecea anual în luna martie, cu un program destul de frumos, cu timp îndeajuns acordat, pentru ca participanții, veniți din toate colțurile zonei Moldova a României să poată să ia cuvântul, să comunice între ei, căci se văd în plen o singură dată pe an. Totul se termina cu o agapă prietenească în stil scriitoricesc. Plecam acasă cu sufletul încărcat de spiritualitate, fiindcă ce-i mai trebuie unui scriitor decât să vorbească despre cărți și proiectele sale de viitor și să se simtă util. Numai așa este… fericit.
Până să intru în această Ligă, am venit ca simpatizantă vreo doi ani la rând, apoi, la invitația și insistența unui membru fondator, am acceptat să-mi depun dosarul. Erau niște cerințe, dar aflu cu stupoare, că în ultimul an și ceva, de când cu președinta nouă, au fost încălcate flagrant. Și nu numai asta…
Deci, am așteptat toată toamna anului trecut, apoi toată primăvara, să fim convocați la o adunare generală. Acum, în sfârșit… După cum se vede treaba însă, se dorește a fi una secretă.
Despre faptul că este incompatibilă mi-a zis chiar dânsa, când ne întorceam odată de la Ruginoasa, de la un eveniment. I-am spus atunci:
– Păi, convoacă adunarea, să te… „eliberăm”…
Zice:
– Eu vreau să-i dau președinția lui C.
– Cum să-i dai? mă mir. Trebuie să facem realegeri!
– Mai vedem… zâmbește.
Nici prin cap să-mi treacă atunci că ea într-adevăr așa gândește și procedează, deși aceste lucruri se fac altfel. Nu pui tu pe cine vrei în locul tău, nu suntem în Patagonia, trei secole în urmă, ci chemi membrii la o adunare generală, care este, conform statutului, organul suprem, suveran, independent și hotărâtor în acea zi. Să-și aleagă președintele… și toată conducerea.
Să ne întoarcem însă la ziua, când am aflat că adunarea se va ține…
Mă contactează o a treia persoană:
– Astăzi am primit ceva în mesagerie, pe FB, N-am intrat de câteva zile. Da, e un comunicat, de la doamna. Să vi-l trimit?
Respectivul rămăsese în grații, de a fost informat despre adunare… Majoritatea – n-a fost.
Având la mână comunicatul și fiind unul dintre cei doi administratori ai site-ului Ligii, fac acolo o postare-anunț, o fixez în partea de sus și așa… află toată lumea despre adunarea secretă a Ligii Scriitorilor Români din zona Iași. Mai rămăseseră două zile până la adunare…
Află de „eveniment” și celălalt administrator de site, care tot nu a fost informat de conducere. Contactează persoane pe care le cunoștea, căci este membru cu mai mult stagiu decât mine. Nu avea toate adresele, mai roagă pe altcineva și… anunțăm și partea, care nu se afla în gașca președintei…
Astfel, au apărut duminică, 19 mai 2019, mulți dintre cei neiubiți și nepoftiți, cu care nici măcar nu s-a salutat președinta incompatibilă. Când ne-a văzut, ne-a aruncat niște priviri grăitoare, furioasă de parcă scotea flăcări pe nări… se temea, probabil, să nu-i stricăm planurile bătute în cuie.
…Extras din comunicatul președintei:
Din ordinea de zi:
4. Probleme organizatorice și administrative; Completarea Comitetului Director al Filialei Iaşi-Moldova (ex: Preşedinte de onoare, Preşedinte executiv, Vice-preşedinte, Secretar, Membrii, Departamentul evenimente culturale etc.).
5. Luările la cuvânt (o singură dată pentru un membru) despre problemele abordate la ordinea de zi nu vor putea depăşi 5 minute. Alte probleme vor putea fi comunicate în scris, la secretariatul adunării.
La sosirea la Adunarea generală anuală, fiecare participant se va înregistra la secretariatul adunării (numele şi prenumele, localitatea de domiciliu, telefoane personale, adrese de email, facebook, etc), apoi se va prezenta cenzorului pentru plata cotizaţiei pe anul în curs (2019), care va fi de 96 lei (12 luni x 8 lei / lună = 96 lei).
ATENŢIE: La primele cinci puncte ale ordinii de zi nu vor putea participa şi vota decât membrii LSR – Filiala Iaşi-Moldova cu cotizaţia achitată la zi (2018-2019)… ”.
…Mă așteptam la punctul 4 să găsesc punctul principal: Realegerea conducerii (guvernului), căci atunci când pleacă liderul/capul (primul-ministru), pleacă și toată echipa (membrii guvernului), nu-i așa? Dar la punctul 4: niște remanieri, a la Dăncilă, a câtorva persoane, iar pe cineva voia să-l facă președinte de onoare…Pe cine?
Un comunicat ambiguu care nu clarifica, ce va fi cu președinția, conducerea…
N-am ce face și la postarea despre comunicat, ca să mai destind atmosfera, mai în glumă mai în serios, fac un comentariu: „De când adunarea generală a LSR este o adunare… secretă? De când, dacă nu plătești, nu intri (ca la magazin, ca la teatru…), nu ai drept la cuvânt?! Poate ai uitat portofelul acasă, poate ți l-a furat cineva până ai ajuns la destinație, poate….etc. Anul 2019 încă nu s-a sfârșit. … Mai apar și alte întrebări, adăugați-le voi ! Și…nu uitați că ordinea de zi trebuie aprobată și votată de … Adunarea Generală…”.
Apropo, eu eram cu plata făcută pentru anul trecut, iar anul 2019… încă nu s-a terminat. M-am gândit: voi plăti după ce se va alege noua conducere. Să nu ajung, ca proasta satului, să le finanțez din pensia mea, unora, plimbările pe maluri de lac… sau…. turismul lor cultural…în doi.
Noaptea, târziu, înainte de somn, intru să mai văd ce se petrece pe site. Printre alte mesaje, în public, găsesc și acest mesaj:
„De doi ani unele persoane uită portofelul acasă și nu plătesc nimic. Doresc totul MOCA… Asta vine de la ruși, când era lumina și gazul gratuit sau cu bani putini în Rep. Moldova. Iar taxa anuala a fost puțin mărită de filiala de la centru, de la Cluj şi ne pare rău că nu s-a cerut şi acceptul doamnei în cauză, care în afară de scandal ce știe să mai facă ??? A, mai ştie să se laude că a făcut turul Pieții Unirii de la Iaşi, ca să filmeze un miting, acolo unde lupta cu jandarmii a fost pe primul plan, că se căuta scandal cu luminarea…
Mare victimă a democraţiei de mahala era să devină doamna în cauză, care este o persoană conflictuală mai mereu şi mereu vrea să fie şefă… Oare nu-i ajunge că şi-a tras un cenaclu literar sub conducerea ei…
Şi mai sunt multe lucruri de spus, dar mă opresc aici că, probabil, replicile vor fi foarte dure la adresa mea, că de fapt asta şi s-a dorit. Şi mare fraier mai sunt şi eu că dau replică unei…, dar eu doresc mereu să iasă adevărul la lumină… ”.

Hopa! îmi zic. Ai ce ai cu mine, dar să lași R. Moldova și pe basarabenii mei dragi în pace!
M-am priceput că acesta va fi PREȘEDINTELE PLANIFICAT (În continuare personajele mele vor avea astfel de nume…).
A văzut că am aflat de adunare, că am anunțat membrii prin acea postare pe site și s-a înfuriat. Și, totodată, și-a pierdut și bunul simț, dacă l-a avut vreodată. Într-un cuvânt, și-a dat arama pe față, nu mai contează că simula pe amabilul… câteva zile în urmă.
Șterg mesajul să nu-i citească aberațiile și mârșăviile și alții, să nu-i pătez „reputația”. Pentru a mea nu mă tem. Oi fi eu conflictuală și dificilă, dar dacă sunt un om cinstit, sincer și corect, în preajma mea vreau tot numai oameni cumsecade. Și, slavă Domnului, încă mai există oameni corecți pe lumea asta!
Nu agreez mitocănia, ipocrizia, hoția, minciuna etc.
Se cere aici să informez cititorul, ce-i cu turul Pieței Unirii despre care amintește respectivul. Îndată după mitingul lui Dragnea la Iași, am scris o schiță care deschide această carte, deoarece a avut un impact colosal după ce am publicat-o pe pagina mea literară. În numai două zile – 19000 persoane. Se vede că și individul care și-a permis să mă atace, să mă calomnieze în public, a citit-o și … s-a înfuriat. O fi simpatizant sau membru al partidului de guvernământ? Schița se numește „Țarcul lui Dragnea la Iași”, în care am descris tot traseul parcurs de mine în acea zi de 9 mai, cu scopul de a vedea cât teritoriu s-a îngrădit pentru Dragnea, de frica protestatarilor, care nu-l doreau în urbea noastră.
Mă bucur că PREȘEDINTELE PLANIFICAT îmi citește prozele scurte!
…Peste o oră, găsesc același mesaj, re-postat… Iarăși îl șterg (pentru binele lui) și-i scriu în privat: „Și eu aș putea scrie lucruri… chiar mult mai grave, dar am cei șapte ani de-acasă. Apropo, am plătit taxa pentru anul 2018, iar 2019 încă nu s-a terminat. Să vă fie rușine… pentru aluziile la R. Moldova. Aveți puțină decență!”.
De ce toate astea? Să înțelegeți că …știam ce mă așteaptă la adunare.
În România, cu părere de rău, am întâlnit multe persoane, care cred că peste Prut este Rusia, iar basarabenii de-acolo… sunt ruși. Nu contenesc să ne discrimineze, chiar dacă noi nu suntem vinovați cu nimic, ci purtăm povara acelor secole în care am fost sub stăpânire rusească… Aceștia sunt dintre aceia care nu cunosc adevărata istorie a românilor. Dar asta-i o altă poveste.
…Ajungem. Doamna chemase pe cineva și pentru o lansare de carte în acea zi, care trebuia să se înceapă la ora 12, dar ne anunță că timpul alocat întâlnirii noastre va fi mult mai scurt, adunarea generală propriu-zisă va dura numai o singură oră, la 11 se începe lansarea de carte, cu spectacol.
De ce s-a dorit adunare generală pe fugă, cu lansare de carte, acum e lesne de înțeles.
Am vrut, ca și alții, să ne înscriem la luări de cuvânt, dar nu era… secretariat. Cum are de gând să facă alegeri, mă gândesc, dacă nu avem secretariat?
Se începe ședința… În prezidiu – favoriții, aproape oamenii de casă. Unul, care, intuim, între timp a intrat în Ligă, stă în prezidiu. PRIETENUL FIDEL. Nici măcar redactorul revistei Ligii n-a fost invitat în față… La fel, nimeni dintre cei 2-3 membrii-fondatori, aflați în sală.
Trei în fața noastră: INCOMPATIBILA, PREȘEDINTELE PLANIFICAT și PRIETENUL FIDEL. Ceva nu miroase a bine.
În sală văd pe cineva, împreună cu consoarta. Întreb:
– Ce caută respectivul aici?
– Am aflat. Vor să-l facă președinte de onoare!
– Președinte de onoare?! Dar el este președintele unei alte asociații și, în plus, este membru USR!
Ce bine că o doamnă, membră a Ligii de pe la începuturi, a venit înarmată cu cărticica verde, adică statutul! Îi vom spune DOAMNA CU STATUTUL.
Domnul PREȘEDINTE PLANIFICAT deja își intrase în pâine:
– Cei care n-au plătit cotizația pentru anul în curs nu vor putea…
Din sală:
– Stați puțin, dar anul încă nu s-a terminat!
INCOMPATIBILA se înarmează cu un microfon și anunță adunarea deschisă, ordinea de zi este…La vorbitor…
Eu:
– Dar n-ar trebui mai întâi să aprobăm ordinea de zi, poate sunt amendamente (mă credeam în Parlament?!), noi azi suntem la adunarea anuală generală… Să alegem un secretariat, să ne înscriem la luări de cuvânt?
PRIETENUL FIDEL:
– Ia mai tăceți, mai ales doamna, tovarășa cu gura mare! (aluzie la mine, că sunt originară de peste Prut… Am avut de furcă cu tovarășii, de parcă aici n-au avut… Deci, sunt cu… defect. Ar trebui să am ciocul mic, să mă simt inferioară!).
Din sală, DOAMNA CU STATUTUL:
– Da dumneata în calitate de ce/cine te învârți pe acolo și te-ai așezat în prezidiu?
ÎNCOMPATIBILA sare ca arsă în apărarea… PRIETENULUI FIDEL:
– El este … organizatorul… membrul… organul …a participat…
– Dar este un simplu membru, nici nu știm de când, abia acum aflăm, să meargă în sală…
Alte voci din sală:
– Să treacă în prezidiu domnul SENIOR, ca membru-fondator, ca fost redactor al revistei, ca fost vice-președinte. Când era dumnealui, eram anunțați, acum n-am fost anunțați că va fi adunare…
DOAMNA CU STATUTUL:
– Ce caută la adunare mai mulți membri ai USR? Și alte persoane străine, nemembri? Nu scrie aici (flutură statutul), că din asociații pot să vină la noi, dar din USR, nu?
Citește din statut, ceea ce îl scoate din sărite pe PREȘEDINTELE PLANIFICAT, care răcnește/citește și el dintr-o foaie, pe sărite.
Trece timp, cât INCOMPATIBILA și PREȘEDINTELE PLANIFICAT citesc în niște hârtii. PRIETENUL FIDEL se plimbă nervos de colo – colo, cu aparatul de fotografiat în mână, ne prinde în poze, mai ales pe „tovarășii” veniți neinvitați de ei… Pune întrebarea cine va merge după, „LA PLĂCINTE”, peste drum. Oamenii încă nu știu cu ce șef vor mânca plăcintele și… se abțin. Ora rezervată pentru adunarea generală anuală din 2019 se scurge…se scurge…
În sfârșit, INCOMPATIBILA se lasă convinsă să pună la vot ordinea de zi. Nu toți sunt de acord, dar… trece.
Din sală:
– Să meargă domnul SENIOR în prezidiu! Și dl REDACTOR, iar PRIETENUL FIDEL… să meargă în sală pe un scaun…
Parcă ceva se mișca spre normalitate, deși ce se petrecea era absolut total… anormal, din punctul meu de vedere. În sală lumea intra și ieșea, deja veniseră persoane la lansare de carte, Se așezau. Ușa – vraiște… Asistau mulți străini la comedia – adunare.
…Până la urmă… PRIETENUL FIDEL eliberează, supărat, scaunul din prezidiu, de lângă INCOMPATIBILĂ, și se așează… undeva în sală.
– Mă scuzați, noi am plecat…se aude o voce.
Domnul PRECONIZAT (tam-nisam) PREȘEDINTE DE ONOARE își ia soția și… pleacă. O fi înțeles, cu statutul nu te joci… Cine știe? Nu știm ce e în capul lui…
Se supără rău PREȘEDINTELE PLANIFICAT, tună și fulgeră!
În acest timp, SENIORUL și REDACTORUL își ocupă locurile binemeritate în prezidiu. Vine și Cenzorul. Secretara, aleasă anul trecut, nu mai este luată în seamă, rămâne pe dinafară. Dna INCOMPATIBILA cheamă Cenzorul să spună ce s-a făcut cu banii încasați în această perioadă, deși mai întâi trebuia să fie citit raportul de activitate. Fie… Toți tac.
Ce-am înțeles de la cenzor? Că s-au plătit datorii și s-au făcut deplasări… Lumea nemulțumită. Deplasări? Că noi n-am fost anunțați, invitați…
INCOMPATIBILA:
– Nu avem bani nici de diplome.
Din sală:
– Păi nu mai faceți atâtea deplasări…
INCOMPATIBILA:
– Va citi raportul de activitate… dl… Îl anunță pe PRIETENUL FIDEL.
Sala… nedumerită! Zumzet! Eu una am crezut că s-au început luările de cuvânt.
M-am dezmeticit, întreb:
– De ce nu citește președinta? De obicei citește altcineva când raportorul este lipsă, când este bolnav, răgușit, etc.
(dacă tot este prezentă și, se pare, în toate facultățile mintale de ce să citească altcineva?)
– Mă reprezintă! răspunde INCOMPATIBILA.
– Cum așa? se înfierbântă lumea.
Unii râdeau deja cu poftă de tot ce se întâmplă, mai ales dintre mulții care nu aveau ce căuta în sală…
Alții, membri, care mereu stau în două luntri, obedienți, stăteau… „morți”… Așteptau finalul, se temeau să riposteze. Mai bine să vadă cu ce ne alegem, ca mai apoi să se apropie
să-i spună: vă felicit…
Până la urmă, INCOMPATIBILA îi ia foaia din mâinile PRIETENULUI FIDEL și citește țidula, o pagină A4. Lansări de carte, expoziții și… deplasări! Bată-le norocul de deplasări! Cu cine, când, am mai văzut din pozele postate de unii pe FB. Facebooc -ul acesta ne dă acum de gol în tot și-n toate. Ar trebui interzis!
O activitate… lamentabilă. Dar fie, să trecem mai repede la treaba care ne-a adunat azi aici, se pare că nu mai avem timp…
I se dă cuvântul dlui REDACTOR, care spune că e posibil să se retragă din cauza problemelor de sănătate… că e greu…
Cu ezitare și numai la insistența sălii i se dă cuvântul și SENIORULUI. …Să ascult și eu un discurs! Nu se compară! Domnul amintește că suntem în an aniversar, pentru Liga din Iași – 10 ani, si că i-a spus președintei că-i moment aniversar, să pregătească un program mai deosebit cu membrii… dar, se pare că ea a ignorat complet acest lucru. „Să știți că avem poziții absolut contrare. Nu știu de unde doamna a înțeles că Liga este o proprietate privată și că poate s-o dea, s-o transfere oricui, fără aprobarea membrilor. De unde această gândire, mă mir, în zilele noastre…”.
INCOMPATIBILA face… fețe-fețe…
Nu mai vrea să dea cuvântul nimănui…
La moment, ca să aniversăm cumva, iese în față dna profesoară M.A., o doamnă respectabilă. În mână are un coș mare, frumos, cu flori, felicită sala cu aniversarea de 10 ani și îi înmânează coșul …SENIORULUI, în semn de respect și gratitudine din partea noastră. Citește o poezie…
Parcă intrăm într-o atmosfera de scriitori…
Dna adaugă: „Eu aș putea să conduc… am și un program”.
INCOMPATIBILA nu mai are răbdare, nu vrea să audă… de programe.
Anunță:
– Referitor la punctul 4, noi am hotărât să fie președinte dl… Îl numește pe PREȘEDINTELE PLANIFICAT… Gata, s-a ales!
Nedumerire totală, guri și fălci lăsate, zâmbete, râs… SENIORUL, în prezidiu, încremenit. Avem de toate! Un pictor talentat ar fi pictat o capodoperă…
… Îmi revin și întreb:
– Cine, noi am hotărât? Nu trebuia să vă dați mai întâi demisia, pe motiv de incompatibilitate? Nu suntem la Adunarea Generală, nu trebuie să propunem candidaturi, să alegem, prin vot secret?
Se vociferează: „Ce-i asta!? Să propunem candidaturi, să votăm!”
INCOMPATIBILA urlă:
– Ieșiți afară! Gata, s-a ales, s-a terminat!
I se dau sfaturi, să fie calmă, să ducă lucrările până la capăt, să se aleagă președintele, conform statutului, corect.
Mă apropii de dl SENIOR:
– Vă rog, luați lucrările adunării în mâinile dumneavoastră, sunteți membru-fondator, aveți dreptul, din respect pentru cei veniți la adunare de la Bicaz, Botoșani și din alte localități, de departe. Vă rog, să facem statutar, după reguli si protocoale.
SENIORUL cere cuvântul, cere microfonul. Nu i se dă! Este umilit…
– Plecați acasă!
Între timp, PREȘEDINTELE PLANIFICAT, de-ndată ce a văzut reacția sălii, și-a luat haina și a plecat. A stat pe o bancă afară, până s-a terminat.
Dar să ducem povestea-comedie mai departe. Până la capăt mai este…
INCOMPATIBILA, roșie la față și înfuriată:
– Gata, s-a ales, trecem la lansare de carte, nu mai avem timp!
Lumea se revoltă! Vorbește SENIORUL, fără microfon. Zice să continuăm lucrările, n-am venit degeaba azi…
Mi se strigă, din sală, să ies să propun candidaturi. Nu mai știu cum ajunge un microfon la mine:
– N-am mai văzut așa ceva în viața mea! Ori nu știe cum se petrec adunările de acest gen, ori totul se face intenționat. Astăzi noi suntem suverani! Adunarea generală este organul suprem, președinta nu trebuia să ducă lucrările, ci să se aleagă un secretariat de lucru, să alegem persoana care să țină lucrările, dar fie… E ceva, pentru mine, neobișnuit, strigător la cer ce se petrece. …O propun ca președinte pe o doamnă cu o carieră pedagogică în spate, cu diplome și premii pentru activitatea literară și lucrul cu copiii, o profesoară de limba română…. Nu avem nevoie de persoane cu o morală îndoielnică… Nu trebuie să vă mai amintesc ce-am pățit la lansarea mea de carte din septembrie anul trecut. Cunoașteți…
Iese dna CANDIDATA și-și citește programul. Unul cu totul diferit de ce s-a făcut în anul de când INCOMPATIBILA se află în fruntea LSR Iași. Un program modern!
Incompatibila stă într-un colț, stacojie. Planurile îi eșuează?
Sala:
– Puneți la vot!
Văd, se șușotește cu PRIETENUL FIDEL, îi dă microfonul, dânsul vine repede mai în față. Din toți bojocii:
– Dar eu îl propun pe dl, îl numește pe PREȘEDINTELE PLANIFICAT… (dispărut/plecat)
Sala:
– Dar el nu este! Unde-i? A plecat! E lipsă! Să ne citească programul lui! Unde-i?
Unii râd în hohote, alții stau cu coada între picioare, nu știu ce să facă, nu cumva să „supere” pe cineva, încă nu știu cum se va termina… toată comedia.
INCOMPATIBILA iese în față și strigă să se facă liniște, căci sala era deja plină cu persoane care veniseră la lansarea de carte. Intrase …curioase, să vadă ce se petrece, ce-i cu gălăgia și amuzamentul ăsta! Nu ai ocazia să vezi în toată ziua… teatru gratuit!
INCOMPATIBILA, acum mai cu optimism:
– Punem la vot. Cine-i pentru dna M.A.? Unu, doi, trei, patru cinci! Cinci voturi! Acum pentru dl D.T., cine-i pentru? Unu, doi, trei, patru! Hai, cine mai votează?
Doi au ridicat mâna și pentru prima candidatură și pentru a doua. A doua zi, sun, din curiozitate, pe unul dintre aceștia, întreb de ce a făcut asta. Îmi spune că-i voia pe amândoi! (!?) N-am cuvinte! Așa votează românii, în bășcălie sau cu indiferență, de aia suntem unde suntem…
La momentul crucial, în scenă, of, în sală… intră un bărbat înalt, cu mustață, nu membru al Ligii, nu organizator, ci o persoană care n-are nici în clin, nici în mânecă cu Liga, n-a scris nicio carte. Încă… Este activistul cu afișele, să-i zicem DA EU CU CINE VOTEZ, amintindu-ne de CARAGIALE cu SCRISOAREA lui …PIERDUTĂ. Vede că INCOMPATIBILA caută disperată votanți și ridică, râzând, ambele sale mâini. Bine că nu avea mai multe…
Îmi pare rău că n-am apucat să-i fac o poză, eram uluită… deși nu mai puteam… de râs.
În astfel de momente comice, culminante, „rezolvatoare” la teatru se trage cortina, noi încă nu ne permitem…
INCOMPATIBILA, cu nemărginită și necamuflată bucurie, numără și cele două voturi, adică mâinile aceleiași persoane și strigă, ușurată:
– 5, 6! A câștigat dl D.T.! În comedie – PREȘEDEINTELE PLANIFICAT.
Sireacul, nici nu știa, era pe undeva! Să se bucure și el!
Sala, cât mai rămăsesem dintre membri, protestează:
– Există niște reguli, așa se conduce, așa se alege? Ce-i asta?
Alții tac chitic, fâstâciți …
Unii, cu jumătate de gură:
– Ei, să fie așa… ce să mai facem…
INCOMPATIBILA:
– Gata, plecați, plecați! S-a ales!
Lângă mine, o doamnă, cu jumătate de gură:
– Dar parcă eram 27! 5 plus 6 fac 11, parcă eram 27! Unde-s 16?
Cineva:
– Nici nu ni s-a spus câți am fost, suntem. Au fost numărați și în lipsă, căci chipurile, sunt motivați, deci – prezenți și… și-au spus opțiunea…
O PRIETENĂ FIDELĂ, pe hol:
– Să știi, eu nu sunt cu ea, nu sunt…
– Dar ai tăcut, trebuia să spui asta acolo, nu acum. După război, mulți… eroi.
Cred că nu știa cum se vor desfășura încă evenimentele și voia să se pună bine cu toate… taberele.
Cel mai mult îmi repugnă omul fără coloană vertebrală…
Unii au rămas la lansare…
Rămânem convinși că alegerile n-au avut loc și ne gândim unde, cum și când am putea să le organizăm din nou, omenește și …corecte. Nimeni n-a înțeles că noua conducere a fost… aleasă. Așa nu se alege!
Merg la o lansare de carte la târgul de carte LIBREX, unde aveam invitație…
Când să ieșim din clădire, PREȘEDINTELE PLANIFICAT… intra. Obosit, abia de-și târa picioarele, a fost cam mult statul pe-o bancă, afară, cât a durat „alegerea” sa. …Se preface că nu ne vede. Posibil, știa (avem telefoane mobile!), c-a fost „ales”. Și…acum, de la înălțimea funcției…
Seara, pun o postare pe site-ul Ligii: „În data de 19 mai, a avut loc, chipurile, Adunarea Generală a LSR, filiala Iași. …Numai Adunare Generală nu s-a putut numi. A fost o farsă mai ceva ca pe vremurile lui Caragiale…
Voi scrie o schiță umoristică despre această adunare, care va intra în cartea SECVENȚE EXISTENȚIALE. Urmăriți pagina mea literară O carte pentru tine. Nina Gonța…
…Cei împuterniciți s-o facă, membrii fondatori cărora le pasă de viitorul Ligii, vor anunța conducerea de la Cluj, pentru a se relua organizarea unei adevărate Adunări Generale, demnă de o Ligă a scriitorilor: cu anunțarea tuturor membrilor, cu respectarea statutului, a regulamentelor și a protocoalelor în vigoare”.
SENIORUL a muncit mult în acea seară… A scris, revoltat, despre tot ce s-a petrecut, la Cluj, la Centru, de unde ne vin legitimațiile de membru și merge o parte din cotizații. E clar, ar trebui să fim ajutați în momente de cumpănă. Dacă le pasă… și nu să sprijine mișeii. A cerut ajutor, pentru a aduce Liga înapoi, pe un făgaș normal.
…A primit confirmare de primire. Atât și nimic mai mult.
Duminica fatidică/orbului a trecut… Marți primesc un telefon:
– Ați citit? V-am trimis o scrisoare pe email. Nu-mi vine să cred. Am primit de la președintă, fosta sau actuala că n-am prea înțeles. Căci a cam rămas… pe-acolo. E trimisă la vreo 20 de persoane. Informare despre ziua de duminică. O scrisoare care, chipurile, a fost trimisă la Cluj, dar cu atâtea greșeli și cu atâta murdării …multe la adresa dumneavoastră… La sfârșit are o notă … Se pare că cei din conducerea de la Cluj sunt de acord cu fărădelegea… Citiți…
– N-am văzut, n-am intrat azi. …Sunt de acord cu aceste nelegiuiri? Nu-mi vine să cred!
Citesc… O fac publică pe site. O altă PRIETENĂ FIDELĂ de-a doamnei fostă președintă, se impacientează, mă ia la rost că nu poate exista așa ceva, că la Cluj s-a trimis altceva. De unde știe ea ce s-a trimis, dacă nu este membră, n-o mai întreb… O preocupa, cine mi-a trimis scrisoarea… Tot insista, că e falsă. Nu-i falsă, îi zic, dar înăuntru, conținutul ei este într-adevăr unul total mincinos! Și de ce apare și numele ei acolo, pomenit… Introdusă, lămurim noi, ne-membră LSR, într-un fel de… departament.
Coincidență? Și-n această comedie avem de furcă cu… o scrisoare buclucașă! Unde-i Caragiale? Ce-ar mai fi scris! De o sută de ori mai bine ca mine!
Îi spun că PREȘEDINTELE PLANIFICAT i l-a pomenit, nu eu, să-l contacteze pe el. Nu mă crede…
Azi – tace. S-o fi dezmeticit în ce, cu cine s-a împrietenit? Nu cred. Cine se aseamănă, se adună!
Iată scrisoarea:
„Stimate Domnule Preşedinte Al. Florin Tene
Duminică, 19 mai 2019, la Cercul Militar din Iaşi a avut loc Adunarea anuală a Filialei Iaşi-Moldova, din cadrul LSR. Adunarea a fost statutară, s-a desfăşurat conform statului LSR. Din păcate, în sală s-a aflat un grup de 6 persoane, sub „conducerea” dl. Mihai Păstrăguş, din care au mai făcut parte doamnele Elena Mândru, Nina Gonţa (venită din Rep. Moldova de mai mulţi ani şi stabilită acum la Iaşi, o persoană extrem de conflictuală), Cella Negoiescu, Maria Apetroaiei, Doina Toma, care au creat o atmosferă de „mahala”, nicidecum de Liga Scriitorilor Români, într-o clădire aflată sub incidenţă militară (Cercul Militar), iar aceste persoane nici nu au participat la acţiunile culturale organizate de Filiala noastră, în ultimul an. Plus că pagina noastră de facebook administrată de Nina Gonţa este plină de lucruri urâte la adresa LSR, deci se denigrează LSR din interior!!! Începand de astăzi această pagină nu ne mai reprezintă !
Conform statutului, s-a completat Colegiul Director vechi, ales în 2018, cu oameni noi, care au muncit pentru LSR. Din păcate, vechiul preşedinte Corina Matei-Gherman a trebuit să se retragă, fiind şi membru USR, deşi dorea să continue, având multe fapte bune la activ. Numai că, persoenele enumerate mai sus au fost la sediul USR Iaşi pentru a expune cazul şi să o scoată din conducerea LSR Iaşi-Moldova, pe doamna Corina.. Că aşa e la români !!!.
În sfârşit, noua componenţă a Filialei Iaşi-Moldova din cadrul LSR este următoarea:
– Preşedinte de onoare: scriitorul de renume naţional şi internaţional, comandor (r) Mihai Batog-Bujeniţă.
– Preşedinte executiv. Dan Teodorescu (cu 15 cărţi editate până acum, în ultimii 3 ani şi jumătate)
– Vicepreşedinţi: Calistrat Robu şi Vasile Checheriţă.
– Secretar: Anastasia Gârneaţă (membru fondator LSR Iaşi-
Moldova).
– Membri: Sofia Doina Gavrilă, Mihai Ştirbu (redactor şef la revista Moldova Literară), Rodica Ioniţă-Grosu.
S-a mai creat şi un Departament de organizare evenimente culturale, alcătuit din oameni care se pricep la aşa ceva şi care să cuprindă toată zona Moldovei, astfel: Corina Matei-Gherman (şef departament), Calistrat Robu, Dan Teodorescu, Ioan Vârlan, Eugen Andronic, Titi Nechita, Cornelia Ursu, Sofia Doina Gavrilă, Rodica Ioniţă-Grosu, Paraschiva Abutnăriţei, Mariana Bendou, Viorica Şerban, Vasile Checheriţă şi col. Benone Tiron (comandantul Cercului Militar Iaşi, unde ne desfăşurăm activitatea în regim de gratuitate şi cu bunăvoinţa gazdelor militare din Dealul Copoului). Acest departament este alcătuit din 14 persoane, majoritate membriii LSR, dar mai sunt şi câţiva colaboratori (fotoreporteri şi
operatori video) specializaţi în organizare de evenimente culturale.
Las totul la decizia dumneavoastră, dl. Preşedinte Al. Florin Tene !
Cu mult respect şi consideraţie!
Dan Teodorescu
Raspunsul Presedintelui General al Ligii Alexandru Florin Tene
Bună seara. Vă felicit pentru alegere. Vă rog să o țineți aproape pe doamna Gherman. Să o antrenați în activitățile pe care le organizați. Succes. Cu doriri de bine, Al.Florin Țene”.

…Am râs, citind… Atâtea minciuni și aberații!
Dar…cu girul asigurat…

Apropo, persoanele „alese”, nominalizate în scrisoarea buclucașă, se pare că nu știu că au fost alese și „trimise” la Cluj, cum a fost și cazul doamnei revoltate, amintite mai sus.
Îmi cer scuze, dar documentul e document, l-am redat întocmai, fără editare.

…Și Zoițica a avut de pătimit… Să-i fim solidari…

Mă opresc aici. S-ar putea ca această comedie să continue…

Lasă un răspuns