«

»

Virgil Petrovici, specialist în lumină și culoare

Profesorul doctor inginer Virgil Petrovici  s-a afirmat pe plan național și internațional ca un specialist de excepție în domeniul folosirii „luminii și culorii” în spectacol.

 S-a născut la Roman, în 1935, unde a urmat și cursurile liceale – Liceul „Roman Vodă„. A activat, peste patru decenii, la studiourile Televiziunii Române. A fost cel care a inițiat primele spectacole de „sunet și lumină” din țara noastră. A participat la realizarea a peste 1.500 de emisiuni de televiziune, colaborînd și la realizarea unor spectacole de teatru cu regii celebre. Se află pe genericul a peste 80 de filme documentare, seriale TV și filme artistice de lung metraj, colaborînd cu regizori mari, precum Bostan, Mihu, Pița, Ciulei, Necșulea. A participat la realizarea iluminatului de la festivalurile „Mamaia”, „Enescu”, „Cerbul de Aur”. A participat la proiectarea și darea în funcțiune a peste zece studiouri din țară.

Este semnatarul a peste zece volume de specialitate și peste 25 de comunicări apărute, fiind onorat cu numeroase diplome și medalii, interne și internaționale, printre care „Who’s Who”, „Theatrical Designers”.

Virgil Petrovici a avut ideea de a face o carte-document despre filmul „Pădurea spînzuraților”, care conține scenariul regizoral al peliculei realizate de Liviu Ciulei, film premiat la Cannes, în 1965. Volumul, apărut la Editura Tehnică, București, în 2002, este bogat ilustrat cu imagini din film și din timpul filmărilor, și conține nu doar decupajul regizoral, ci și o fișă de creație cinematografică, numeroase interviuri și cronici, precum și cîteva documente legate de romanul omonim al lui Liviu Rebreanu din care s-a inspirat scenaristul Titus Popovici. S-a stins din viață în 2003.

Ana-Maria POSTELNICU                                                     http://www.ziarulderoman.ro

1 comment

  1. POMPIERII TIMIȘOARA

    O viață de om, care s-a dedicată culturii românești.
    Multă sănătate în continuare.

Lasă un răspuns