«

»

Doris Mironescu premiat de Uniunea Scriitorilor din România (USR) la Iași și de Revista de cultură “Ateneu” la Bacău

Unul dintre cele mai asteptate momente din viata culturala a Iasiului, respectiv acordarea premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), a ajuns la final. In acest context, atat consacratul Nichita Danilov cat si debutanul Doris Mironescu arata ca recunoasterea obtinuta arata valoarea culturii.

„Este un premiu foarte valoros pentru mine si o mare onoare deoarece este acordat pentru debutul meu in critica si istoria literara. Avand in vedere faptul ca lucrarea este premiata, tocmai pentru viata lui Blecher, mi-as dori sa ii dedic acestuia premiul”, a declarat Mironescu.

Dincolo de toate acestea, Danilov spera ca „institutia culturii” sa se instaureze si in Romania. „Faptul ca am luat acest premiu, pentru mine reprezinta faptul ca vorbim de o «Institutie» atunci cand acordam asemenea distinctii. La Gala USR Iasi am avut ocazia sa ma intalnesc, atat cu vechi prieteni dar si cu dusmani, alaturi de care am purtat polemici. Atat timp cat vorbim de o importanta acordata culturii, inseamna ca si in societatea romaneasca se da atentie culturii si literaturii”, a declarat acesta.


Astfel, cei mai importanti premianti sunt: la Poezie – Nichita Danilov pentru „Imagini de pe strada Kanta”, volum aparut la editura Tracus Arte, pentru Proza – Sterian Dumitru Vicol cu „Memoria lui Femios” la editura Timpul; la Traducere – Alexandru Pascu, cu „Versified theather plays” la Universitas XXI; Premiul pentru Traducere „Irina Mavrodin” – Dragos Cojocaru cu „Trei laureati Cervantes într-o carte: Camilo Jose Cela, Juan Marse, Francisco Ayala”, la editura ARC; la categoria Teatru, laureat a fost Aurel Andrei cu „Teatru 2011”, la PIM; premiul Restitutio revenindu-i lui Aurel Dumitrascu pentru „Carnete maro I si II – Jurnal 1982 – 1990”, la editura Conta, alaturi de Laurentiu Faifer cu lucrarea „Infernul si alte scrieri” la editura Alfa; pentru Critica Literara, premiata a fost Emanuela Ilie cu „Dictionar critic al poeziei iesene contemporane”, la editura Fundatiei Culturale Poezie; pentru Eseu fiind Theodor Codreanu cu „Ion Barbu si spiritualitatea româneasca moderna”, la editura Curtea Veche, si Mircea Platon cu „Constiinta si statul reprezentativ” la Timpul. De asemenea, premiile au fost acordate urmatorilor: Cristian Livescu cu „Eminescu si enigmele Caietului vienez”, editura Crigarux si Constantin Parascan cu „Istoria Junimii postbelice”, tot editura Timpul, pentru Poezie – Debut laureat fiind Vasile Tudor pentru „Pietre curgatoare -poezii”, editura Paralela 45, iar la Critica si Istorie Literara –  Debut fiind Doris Mironescu cu „Viata lui M. Blecher – Împotriva biografiei” la editura Timpul. Pe de alta parte, premiul de Excelenta i-a revenit Aurei Musat si lui Emil Nicolae, iar pentru Opera Ominia, lui Stefan Oprea.

bzi.ro

***

Revista de cultură “Ateneu”, din Bacău, condusă de criticul de teatru Carmen Mihalache, oferă în fiecare toamnă premii unor profesionişti ai scrisului, din spaţiul literar românesc. E o propunere la dialog, la a răsfoi nişte cărţi valoroase, a răsfoi nişte oameni, pe care astfel de evenimente îi readuc pasager în atenţia noastră, ca o alternativă la mizeria deversată în ultimii ani în spaţiul public prin televiziuni.

În 2012, juriul format din redactorii Revistei “Ateneu” a hotărît să-i premieze pe:

– George Bălăiţă (foto), prozator născut în Bacău – Premiul de excelenţă, acordat pentru întreaga carieră (Din 2009 Polirom editează o integrală a operei lui George Bălăiţă, în 2011 fiind publicate volumele Marocco II si III).

– Lucian Dan Teodorovici – Premiul pentru proză, acordat pentru romanul“Matei Brunul”

– Cosmin Perţa – Premiul pentru poezie, acordat pentru volumul “Fără titlu”

– Ştefan Munteanu, profesor al Universităţii “George Bacovia” din Bacău –Premiul pentru publicistică

– Doris Mironescu – Premiul pentru critică literară, pentru cartea
“Viata lui M. Blecher. Impotriva biografiei”

Revista “Ateneu” este publicaţie de tradiţie, fondată în 1925 de George Bacovia şi Grigore Tabacaru. Premierea a avut loc vineri, 21 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a programului cultural “Toamna Bacoviană”.

farafiltru.net

Lasă un răspuns