«

»

Valori locale promovate la Săbăoani – Neamţ


Acordurile celebrului vals “Valurile Dunării” au răsunat joi, 17 ianuarie, la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”, cu prilejul comemorării a 100 de ani de la moartea autorului versurilor: poetul Carol Scrob, născut la Săbăoani și rămas aproape necunoscut literaturii.

 Elevii au recitat din poezia lui Carol Scrob, au ascultat muzică pe versurile poetului și au organizat o expoziție cu date legate de viața și activitatea literară a poetului.

Considerăm că liceul nostru se află sub patronajul spiritual al poeziei, deoarece, pe lângă faptul că instituția noastră poartă numele lui Vasile Alecsandri, în localitatea Săbăoani s-a născut și poetul Carol Scrob. Acesta este cunoscut mai ales pentru versurile valsului «Valurile Dunării» – compoziție muzicală a lui Iosif Ivanovici. Am încercat, astăzi, să readucem în lumină un poet rămas, poate nedrept, în umbra veacului“, a spus profesoara de limba română Brândușa Popa, inițiatoarea activității.
Mă bucur că, astăzi, elevilor noștri li s-au adus în atenție valorile locale, contribuindu-se, astfel, la creionarea bogăției și identității lor spirituale! Sufletele lor și ale noastre au vibrat, astăzi, în acordurile «Valurilor Dunării»“, a spus profesoara Daniela Gligor, directorul Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri” din Săbăoani. 


ziarulderoman.ro

*

Carol Scrob (21 iulie 1856, Săbăoani, judeţul Neamţ – 17 ianuarie 1913, Bucureşti) este un poet. Este fiul Emiliei şi al lui Francisc Scrob, medic, în Războiul pentru Independenţă din 1877, Scrob, absolvent al Liceului Naţional din Iaşi (promoţia 1875), era sublocotenent de infanterie. A avansat până la gradul de maior. Senti­mentalul ofiţer scria versuri care apăreau în „Stindardul” (1876) şi în „Literatorul” (1880-1884). În 1881 Al. Macedonski îl prezintă publicului ca pe o speranţă, alături de Duiliu Zamfirescu, iar în 1883 făcea parte din comitetul societăţii de la „Literatorul”. Colaborează la „Revista literară”, „Peleşul”, „Curierul”, „Universul”, „Minerva literară ilustrată” şi scoate revista „Viitorul ţărei” (1902). Publică volumele Rime pierdute (1881), Poezii complecte (1883), De-ale inimei şi Rouă şi brumă (1900).

Cunoscut ca poet galant, Scrob e autor de omagii lirice, ma­drigale, versuri de album, elegii erotice, romanţe. Patetismul forţat, sensibilitatea superficială, comună nu erau departe de gustul unui anumit public şi, susţinute de muzică, romanţele sale au avut succes. Dor de răzbunare, considerată „capodo­pera” genului, provoacă însă, prin gesticulaţie grandilocventă, un comic involuntar. Cursivitatea dobândită la şcoala lui Macedonski şi, deopotrivă, facilitatea liricii lui Scrob au făcut ca mai mult de cincizeci de compoziţii muzicale să îi ilustreze versurile. Valurile Dunării, pe muzica lui Iosif Ivanovici, se mai cântă şi azi. Scrob a experimentat, fără reuşite, poemul în proză şi a lăsat câteva prelucrări din lirica lui Goethe, Heine, Lenau, Francois Coppee şi Sully Prudhomme.

 Opera

 
• Rime pierdute, Craiova, 1881;
• Poezii complecte, precedate de o scrisoare de V. Alecsandri, prefaţă de G. Sion, Bucureşti, 1883;
• De-ale inimei, Iaşi;
• Rouă şi brumă, Bucureşti, 1900.

crispedia.ro

1 comment

  1. GT

    Excelent articol!… … poetul Carol Scrob, a „ramas necunoscut literaturii” ca multi altii…. … ce se intampla la noi, si nu numai…. „in general, in Romania”,… este o lipsa totala, si intentionata, dupa opinia mea, de a ignora valoarea unor personalitati… … din partea unora aceasta este „mana cereasca”, „ciuma”… nu esti cu noi, esti impotriva noastra!… … la acesti „zei” de doi bani… a fi de neaparata nevoie, angajate niste mance!… Si! Dupa! …. incep de a-si pierde sirul vorbelor… si mai incep de a se ridica unul pe altul!… si, cand mai pleaca cate unul, in lumea de dincolo… apar ca ciupercile!… asta este opinia mea.
    „Numai pestele mort pluteste deasupra apei. Atunci este si el vazut.” *GT

Lasă un răspuns