«

»

Daniel Ciugureanu, un simbol al istoriei naţionale!


Daniel Ciugureanu
este unul dintre arhitecţii României Mari, omorât cu bestialitate de către comunişti, la Sighet şi pe nedrept şi cu ură şters din istoria și conștiința națională, ca şi cum n-ar fi existat!

Supranumit şi Iuliu Maniu al Basarabiei, tocmai contribuţiei covărşitoare a acestuia în procesul unirii Basarabiei cu România, devenind astfel după Alexandru Ioan Cuza, deschizător de drumuri şi sursă de inspiraţie şi curaj pentru liderii românilor din celelalte provincii istorice asuprite de străini, dându-le poate, un impuls în a fii mai hotărâţi în a-şi lua crucea românimii călcată în picioare de secole de toţi neaveniţii de pe acele meleaguri străvechi româneşti şi a o ridica ca un stindard de luptă de eliberare de sub jugul străin şi spre unitatea naţională.
 Daniel Ciugureanu, a fost o personalitate marcantă, una dintre cele mai mari şi mai luminoase figuri ale Marii Uniri din 1918.
Trăim o ruşine inimaginabilă că acest mare om de stat, Daniel Ciugureanu nu are nici un monument, nici măcar un bust. Nici în România și nici în Republica Moldova. Acesta este un motiv în plus pentru care merită să luptăm să-l aducem în atenţia d-voastră şi împreună să-l reabilităm.

*

Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Şirăuţi, judeţul Hotin – d. 19 mai 1950, penitenciarul Sighet), medic basarabean, politician, prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru în patru guverne ale României Mari, persecutat politic. Luptător pentru emanciparea românilor basarabeni, a fost unul dintre făuritorii României Mari, rolul său în Unirea Basarabiei cu România fiind similar cu cel jucat de Iuliu Maniu în unirea cu Transilvania.[1]

Fiu al preotului Alexandru Ciugureanu, a studiat medicina, obţinând şi doctoratul. A practicat chirurgia la spitalele din Chişinău, Hânceşti, Vornicei şi Bucureşti (după 1934, la spitalul Cantacuzino).

S-a manifestat de timpuriu în lupta pentru emanciparea naţiunii române din Basarabia. În acest sens, a înfiinţat în 1908cercul „Deşteptarea”, cu scopul declarat de a lupta pentru dezrobirea Basarabiei şi unirea cu România. Acţiunile sale au atras atenţia autorităţilor ruse care l-au arestat în 1912 şi l-au dus în detenţie în Siberia. A reuşit totuşi să evadeze din Siberia şi să se reîntoarcă în Basarabia. În 1913, împreună cu alţi intelectuali unionişti, a editat la Chişinău publicaţia „Cuvânt moldovenesc”, care avea să devină o piesă centrală în mişcarea pentru trezirea conştiinţei naţionale a basarabenilor. Pe măsură ce Imperiul Rus se dezintegra, Ciugureanu şi-a intensificat acţiunile unioniste, organizând congrese şi activând în sprijinul Partidului Naţional Moldovenesc.

În pragul Unirii Basarabiei cu România, el a participat la constituirea Parlamentului, la declararea autonomiei şi la formarea guvernului Republicii Democratice Moldoveneşti, al cărui guvern a fost ales să-l conducă. Rolul lui Ciugureanu în Unirea Basarabiei cu România a fost crucial. Din acest motiv, ruşii l-au condamnat la moarte, însă ruperea definitivă de Rusia l-a scăpat de persecuţie. După unire, a demisionat din funcţia de premier al Basarabiei pentru a intra în guvernul României ca reprezentant al acesteia (conform condiţiilor unirii, Basarabia urma să aibă asiguraţi 2 reprezentanţi proprii în guvern).

A fost ministru fără portofoliu pentru Basarabia în patru guverne între 1918 – 1919. După aceea a fost ales parlamentar în repetate rânduri: deputat de Chişinău (1919), deputat de Cetatea Albă (1922), deputat de Lăpuşna şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor (1926), deputat de Hotin (1933), senator de Tighina (1934).

A fost arestat de securitatea comunistă în noaptea dinspre 5/6 mai 1950 de la locuinţa sa din Bucureşti şi trimis la închisoarea din Sighetu Marmaţiei. Conform spuselor lui C. C. Giurescu, a murit pe drumul spre închisoare, pe la Turda, cu toate că era în perfectă stare de sănătate.[2] În acte, moartea sa a fost înregistrată la19 mai 1950, la Sighetu Marmaţiei.

Activitatea politică

Roşca, Nuţu, Închisoarea elitei româneşti. Compendiu, Aska Grafika, Sighetu Marmaţiei, 2006  

  1. ↑ Roşca, p.73
  2. ↑ Roşca, p. 74

(/enciclopediaromaniei.ro)

http://www.scribd.com/doc/138225042/Daniel-Ciugureanu-Prim-Ministrul-Intregitor-Al-Basarabiei
sau citiţi interviul strănepotului lui Daniel Ciugureanu din zilele noastre, Vitalie: http://www.scribd.com/doc/138224738/Interviul-Lui-Vitalie-Ciugureanu-Stranepotul-Lui-Daniel-Ciugureanu-Prim-ministrul-Intregitor-Al-Basarabiei
Pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/CiugureanuDanielAlexandru?fref=ts

 

Mulţumiri lui Vitalie Ciugureanu pentru cooperare şi pentru informaţii!

CiugureanuDaniel

Lasă un răspuns