«

»

Muzeu ,,Neculai Păduraru” la Sagna


Sculptorul Neculai Păduraru va dona comunității manuscrise, fotografii, materiale documentare, articole din presa vremii, picturi, desene, scupturi și o bibliotecă cu aproximativ 1.000 de volume. Copiii satului, dar și iubitori de artă din țară și străinătate vor fi prezenți în școlile de vară pe care sculptorul le va organiza în cadrul muzeului. Construcția muzeului va fi realizată din sponsorizări și este estimată la aproape 150.000 de euro
.

Cunoscutul artist  este foarte aproape de a-și vedea visul cu ochii. Dorința sa de a deschide un muzeu care să-i adăpostească lucrările va deveni realitate în satul Sagna, judeţul Neamţ, unde sculptorul a văzut lumina zilei. Proiectul marelui artist, profesor universitar al Universității Naționale de Arte București și doctor în Arte Vizuale al Universității Naționale de Arte București, are susținere din partea primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob, și a preotului Vasile Anghel, parohul bisericii din Sagna. Muzeul “Neculai Păduraru” ar putea fi oportunitatea de promovare a zonei.

 

 Muzeul va include atelierul sculptorului și spații de expunere

 Sculptorul Neculai Păduraru a revenit, așa cum a promis, după sărbătorile pascale, pentru a discuta cu părintele Vasile Anghel și primarul Gheorghe Iacob despre planul viitorului muzeu. Inițial, sculptorul Păduraru a venit de la București cu două schițe,  care se deosebeau doar prin dimensiunea construcției. “Va fi o clădire modernistă, cu dimensiuni de 20 pe 10 metri, în care spațiile au fost foarte bine dimensionate”, a spus părintele Vasile Anghel.

Muzeul va fi construit în curtea bisericii din Sagna. Dacă la parterul clădirii va fi amenajat atelierul de lucru al sculptorul Neculai Păduraru, la etaj vor exista spații de expunere și de protocol. În construcția muzeului, sculptorul Păduraru va colabora cu arhitectul romașcan Traian Stafie, care trăiește la Paris. Cu ochiul format al specialistului, sculptorul Păduraru a ales să nu ridice o clădire impunătoare, ci una prin care cele două obiective alăturate – muzeul și biserica – să poată fi bine puse în valoare. În fața muzeului, sculptorul Păduraru intenționează – spune părintele Anghel – să realizeze o lucrare-simbol: “Intenția domnului profesor Păduraru este de a realiza o lucrare care să reprezinte un om cu privirea spre cer și cu mâinile larg deschise, simbolizând legătura dintre uman și divin”.

Muzeul “Neculai Păduraru” va fi realizat numai din sponsorizări. O misiune dificilă pentru Primăria și Parohia Sagna, dar nu imposibilă. “Sunt optimist în ceea ce privește proiectul de realizare a Muzeului «Neculai Păduraru». Sunt convins că autoritățile județene și oameni de afaceri interesați de artă vor aprecia demersul nostru și vor susține această lucrare, având ca argument faptul că muzeul va reprezenta un reper turistic și artistic de mare importanță pentru noi toți. Construcția este estimată la aproape 150.000 de euro și apreciem că, în 3-4 ani, putem deschide Muzeul «Neculai Păduraru»”, a spus părintele Anghel.

Dacă totul merge ca la carte, atunci, în toamna acestui an ar putea fi turnată temelia noii construcții.

 Neculai Păduraru face o donație comunității din Sagna

 După discuțiile purtate, sculptorul Neculai Păduraru a făcut primul demers. “Domnul profesor Păduraru a făcut o adresă către Primăria Sagna prin care își exprimă intenția de a dona comunității lucrările sale”, a precizat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.

Intenția de donație, intitulată de sculptorul Păduraru “Cuvântul donatorului”, depusă la Primăria Sagna pe 10 mai, a trecut fără probleme în ședința de Consiliu Local de joi, 30 mai. Sculptorul Păduraru se adresează comunității în care-și are rădăcinile: “Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, apreciat în țară și în străinătate, onorat cu peste 20 de premii naționale și internaționale, doresc să contribui la îmbogățirea patrimoniului cultural, național și în semn de recunoștință pentru satul copilăriei mele, satul Sagna – nume scris în opera mea, cunoscută în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Astăzi, 10 mai 2013, vă propun o donație alcătuită din manuscrise, fotografii, materiale documentare, articole din presa vremii, picturi, desene, scupturi, precum și o bibliotecă cu aproximativ 1.000 de volume, în vederea înfrumusețării Muzeului «Neculai Păduraru». În cadrul muzeului, se pot organiza activități culturale specifice care pot atrage iubitorii interesați de artă. Pe timpul verii voi lucra cu elevii din sat, inițiindu-i în tainele artei cotemporane”.

Intenția sculptorului Neculai Păduraru, în prezent profesor universitar la Catedra de Sculptură și doctor în Arte Vizuale în cadrul Universității Naționale de Arte din București, este să se retragă, la pensionare, în satul natal.
“Domnul profesor își propune să inițieze activități în cadrul școlii de vară pentru cei interesați de artă, oameni cu posibilități materiale care vor să-și îndrepte preocupările către artele frumoase”, a spus părintele Vasile Anghel. Legat cu toată ființa de locurile natale, marele sculptor român mai are o dorință. Să fie îngropat, atunci când va sosi vremea, în curtea bisericii.

 Stradănia mea de a introduce povestea în text vine din dorința de a proiecta: traseele mele existențiale și traseele mele vizuale. Prin goarne, trimit lumii gândurile mele îngemănate – între real și imaginar chemând îngerii, ca să-mi aducă vestea cea mare. Zidul (1971), este răspunsul meu împotriva îngrădirii libertății mele – idee regăsită în lucrările din ciclul Tehno-mitologii. Țevile îndoite, în jurul Muzelor mele, sunt un fel de gardă de corp – sunt un fel de dansatoare – dintr-un balet modern, sunt ca mătasea transparentă care acoperă corpul, amintindu-mi de hățișul crengilor din pădurea satului natal, prin care admiram corpul căprioarelor. Așa cum pădurea luxuriantă își protejează vietățile sale, tot așa țevile ocrotesc formele mele imaginare. Țevile sunt ca firele pe care le țese nimfa, construindu-și coconul – pentru a se transforma într-un minunat fluture. De fapt, artistul parcurge drumul nimfei, încercând, prin arta sa, să devină o nouă ființă, cu vise și cu aripi, zburând în lumi imaginate. Eu îmbrac lumea mitologică cu haina tehnologiei moderne, în care se află drama și bucuria celui care a plămădit această lume. În fantastica tehnologie a lumii contemporane, de care suntem legați, zi și noapte – în realitate și în vis – eu încerc să găsesc calea pentru a nu deveni un robot, lipsit de sensibilitate și emoție”, declara sculptorul Neculai Păduraru.

Ana-Maria Postelnicu ziarulderoman.ro

2 comments

  1. GT

    Felicitari!!!… pana la urna s-a gasit cineva sa-l inteleaga… unii sunt mai luminati la minte… altii mai greu sau niciodata… Mult succes, Domnule Neculai Paduraru!!… Dumnezeu sa te ocroteasca!!…

  2. Sava Sifora

    DA: FOARTE BINE. Aşa se cuvine să dăm întâetate şi sprijin volorilor romăneşti.
    Doamne ajută-l pe Dl. Prof. Niculai Păduraru. Amin !!!

Lasă un răspuns