«

»

Colocviile „Punți de lumină” au marcat, la Târgu-Mureș, constituirea celui mai puternic avanpost UZPR din Transilvania!

La Târgu-Mureș, în zilele de 27-28 decembrie 2013, a avut loc una dintre cele mai consistente „îmbogățiri” ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prilejuită de cea de-a patra ediție a Colocviilor Cuvântul liber – „Punți de Lumină”. Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a înmânat legitimații următorilor jurnaliști târgmureșeni: Nicolae Băciuț, părintele protopop Gheorghe Șincan, Răzvan Ducan, pr. Costel Neacșu, Vasile Victor Luca, Maria Alexandra Florea, Ioana Flavia Florea, Carmen Mihăescu, Nicolae Dan Cetină. Aceștia s-au adăugat „veteranilor” Mariana Cristescu (amfitrioana și inițiatoarea „Punților”), Lazăr Lădariu (redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul Liber”), precum și mai noului venit Nicolae Balint.
Tot în echipa (deja filială) Târgu-Mureș au intrat, cu această ocazie (la inițiativa Marianei Cristescu), generalul Mircea Chelaru, fiul acestuia, jurnalistul sportiv Iulian Cătălin Chelaru, precum și Maria Gheorghiu. Care nu este doar o reputată cantautoare, ci și realizator de emisiuni la Radio România și realizator Tv. Astfel, filiala Târgu-Mureș a UZPR devine cea mai puternică din Transilvania (și a doua din România, după București), atât prin număr, cât și prin calitatea profesional-identitară a membrilor. În plus, Mariana Cristescu, în continuarea ideii de „Punți de lumină” și în spiritul consolidării românismului în Transilvania, a „recrutat”, în echipa sa, ziariști din afara județului Mureș (Maria Gheorghiu, Mircea Chelaru, Iulian Cătălin Chelaru), aceștia făcând parte din filiala UZPR din Târgu-Mureș. Mariana Cristescu și-a propus să extindă rețeaua filialei și în afara țării.
Cea de-a patra ediție a Colocviilor Cuvântul liber – „Punți de Lumină” a avut următorul program cultural:
ÎN PRIMA ZI (27 decembrie): prezentarea succintă a istoricului colocviilor (Mariana Cristescu), scurt istoric al ASTREI şi semnalarea, de către Lazăr Lădariu, a aniversării a 25 de ani de existenţă a cotidianului „Cuvântul liber”, precum și a apariției cărții sale „Memorii – File de jurnal – Alocuțiuni parlamentare – Confesiuni” (Editura NICO), un miniconcert folk al duetului Enea și Smaranda German din Reghin, vernisajul expoziției de icoane a pictorului Marcel Naste, prezentarea volumului „Când țânțarul devine armăsar” al părintelui protopop Gheorghe Nicolae Șincan, prezentarea, de către Mariana Cristescu și colonelul Ion Petrescu, a cărții „România moluscă” a generalului Mircea Chelaru (Mariana Cristescu este, de altfel, și autoarea volumului „Generalul Mircea Chelaru” din seria „Destine contemporane”), prezentarea cărţii „Oamenii monumentelor” şi a trailer-ului filmului cu acelaşi nume, de către av. Nicolae Dan Cetină (traducătorul cărţii), prelegerea „Eminescu, critic teatral” (Zeno Fodor), precum și lansarea cărții „ACEȘTI NETRBNICI CARE NE CONDUC – Interviu cu Mihai Eminescu”, piesă de teatru scrisă de Miron Manega și apărută la Editura NICO din Târgu- Mureș. Nicolae Băciuț și Miron Manega au improvizat o punere în scenă, sub formă de teatru-lectură, a unui fragment din această carte.
ÎN ZIUA A DOUA (28 decembrie): demonstraţie sportivă a fraţilor Andrei şi Tudor Coco, de la Clubul „Tornado” Târgu-Mureş (campioni taekwondo), lansarea revistei „KINECO” a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti, tipărită la Târgu-Mureş, la editura Nico (prezentată de Miron Manega, redactorul-şef), dizertațiile despre kinetoterapie ale prof. univ. dr. Voica Foișoreanu Guga și prof. dr. Kinetoterapie Denisa Popovici, lansarea volumului de „Interviuri sportive” de Iulian Cătălin Chelaru, a volumelor de versuri „Intarsie pe suflet” (Petre Curticăpean) și „Trăind pur și simplu” (Mircea Chelaru Adrian), prelegerea „Acţiuni de influenţă, propagandă şi spionaj maghiar îndreptate împotriva României, din perspectiva a trei specialişti din domeniul intelligence: Larry Watts, Gl. (r.- S.R.I.) Aurel I. Rogojan şi Gl. (r. – M.Ap.N.) Stan Petrescu” (Nicolae Balint), raportul sentimental al lui Nicolae Băciuț despre activitatea Editurii NICO și a cărților apărute aici, precum și despre activitatea revistei „Vatra Veche” pe care o coordonează, un alt discurs, al prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, despre cărțile apărute și lansate la ediția a patra a „Punților de Lumină”, comunicarea colonelului Ion Petrescu intitulată „Comunitatea euro-atlantică, după Vilnius”, prelegerea „Introducere în EMINESCIENTICĂ”, a generalului Mircea Chelaru, și concertul Mariei Gheorghiu, cu fragmente din proiectul ei scenic „Sub Zodia Mariei” (concept, scenariu și texte, Miron Manega).
A existat și un moment special, în care președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a ținut un discurs despre Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (direcții și perspective) și a înmânat legitimațiile noilor membri UZPR.
Cea de-a patra ediție a Colocviilor „Punți de Lumină” a confirmat, și prin densitatea programului, forța celei mai tinere și mai dinamice filiale a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Lasă un răspuns