«

»

,,Laika” şi ,,Urma” de Adrian Alui Gheorghe la Sibiu

Editura Cartea Românească vă invită miercuri, 10 septembrie, de la ora 18.00, la Libăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu, la o dublă lansare a romanelor Laika şi Urma semnate de poetul şi prozatorul Adrian Alui Gheorghe, disponibile şi în ediţie digitală. Vor participa, alături de autor: Radu Vancu, Dumitru Chioaru şi Adrian G. Romilă.

Laika, cel mai recent roman apărut la Cartea Românească, ar putea fi mult aşteptatul roman al Revoluţiei române, tragic şi comic deopotrivă.
Scris cu nerv şi umor. Totul curge atît de firesc în poveste, încît ai senzaţia că te-ai întors în timp şi rîzi de propriile naivităţi, de entuziasmul cu care ai intrat în cursa istoriei. Subiectul e provocator: cum s-a desfăşurat revoluţia română la un „aşezămînt” de boli nervoase. Cine cîştigă? Cum evoluează mica societate cu bolnavi sadea şi bolnavi închipuiţi? Hohotul de rîs, cu care te desparţi de trecut, pare a fi răspunsul cel mai sănătos. E o carte ca o terapie.

Urma nu este cartea unui poet convertit la proză, ci e un roman scris după toate regulile genului.
Subiectul e provocator: în închisoarea de la Aiud, în anii ’60, apar urme suspecte pe zăpada dintre pavilioanele înţesate cu „politici”. Se declanşează o anchetă. Mărturiile sînt halucinante: soţia unui deţinut – desigur, e vrăjitoare – îşi posedă cu patimă soţul, noaptea, în celulă, călugărul Daniil, mort cu un an în urmă, şi Maica Domnului vin să aline suferinţele „bandiţilor”. Ancheta se împotmoleşte, ameninţările curg de la Centru. Trebuie găsit vinovatul şi cum cazul depăşeşte graniţele realităţii, acesta nu poate fi decît magicianul care preface apa în vodcă, descuie orice uşă, smulge cu puterea gîndului hainele gardienilor: deţinutul Gurii Lovin. Din acest moment, lucrurile scapă de sub control, comandantul îşi pierde minţile, iar finalul devine un nou început.

Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzeşti, judeţul Neamţ. Absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi; doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinereţe fără bătrîneţe şi sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria A, în anul 2010; Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ din anul 2005. Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut. Mai multe premii ale Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, proză, publicistică şi eseu. Premiul „Balcanica” al poeţilor din Balcani, Brăila, 2010 etc. Cărţi de proză publicate: Titanic şvaiţer. Momente şi schiţe (1997), Goliath, proză scurtă (1999), Bătrînul şi Marta, un romanţ şi cîteva povestiri (2002, ed. a II-a, 2005), România pe înţelesul tuturor (2003), Ce rost are să trăieşti în România tranziţiei? (2004), Frig, roman epistolar, în colaborare cu Aurel Dumitraşcu (2008).

1 comment

  1. Antuza Mariaana Antoce

    Ce repede trec anii, mai ales cand , cu nostalgie , vezi crescuti sau crescand in jurul tau, pe altii ,pentru care ti se pare ca vremea trebuia sa-i tina , fizic, in loc: sa-i intalnesti dupa un set de 2o de ani lucrati in departare de Iasi, in Ardealul miraculos …Revenita acasa , am continuat munca la Univ. „Al. I. Cuza” , cu o grupa de studenti straini , la anul pregatitor in anul de curs 1979-80… M-am stabilit ca bibliotecar la Bibl. Univ.”M Eminescu”, pana la pensionare <1990.Necazuri de diferite feluri, m-au tinut , nu pe cat imi doream , aproape …de activitati culturale deosebite , pana am descoperit cu bucurie locuri importante de desfasurare a unor astfel de activitati Reluand activitati culturale , am reintalnit oameni care m-au readus la pasiunea mea …Am redescoperit si uneori am fost aproape de multi pe care ii purtasem in departari , cu mine . Asa , am intalnit un nume care imi sadise o convingere…L-am revazut prin scrisul neintrerupt si valoros , indreptatindu-mi increderea , pe Adrian Alui Gheorghe!…Bun regasit in suflet , domnule poet si prozator! Cu bucurie si dorinta de a gasi scrierile , va felicit si va doresc mult succes la lansarea volumelor :"Laika " si "Urma"!Cu bucurie si admiratie, multumiri din tot sufletul!

Lasă un răspuns