«

»

Mihai Dascălu – Ultima colonie din Europa

Lumea contemporana pretinde autoritar dispariia colonialismului de pe harta civilizatiei. Calendarul indica anul 2015 dupa Hristos. Ba! In plin centrul iluminatului continent al Europei, istorica Tara a Moldovei nu poate scapa de ghiarele coloniale ale Federatiei Ruse.
Tragica epopee incepe la 16/28 mai 1812, odata cu ocuparea frauduloasa a partii rasaritene a Moldovei de catre Imperiul Tarist. Se repeta la 28 iunie 1940, datorita crimei comise de succesorul samoderjetului, Uniunea Sovietica. Consolidata in august 1944, subjugarea e in plina ascensiune, persistand pana in prezent. Eradicarea salbatica a elementului romanesc in nordul Bucovinei, Tinutul Herta, nordul Basarabiei, Bugeac contravine celei mai mizerabile aluzii la dialectica hegeliana, proiectata eventual pe criteriile dezvoltarii democratice a popoarelor. Varf la toate face, totusi, pseudo-respublicuta bolsevica de pe malul Bicului, care, in nesabuita tentatie de accentuare a fondului alb-negru pe apele Prutului, provoaca un profund dezechilibru in societate.

Devine evident, sub tristele aspecte relevate, ca glorioasa Poarta a Crestinatatii necesita imperios ajutorul umanitatii. A priori fiind necesara, bineinteles, transformarea mentalitatii deformate a lui homo sovieticus local; in speta, a cetatenilor slavitului „Statul Republica Moldova”, care trebuie sa inteleaga ca raul Prut curge prin mijlocul Moldovei, ci nu e hotar. Este la mintea cocosului, ca moldovenii din interfluviul Nistru-Prut, sechestrati din trupul mandrei Kara-Bogdanii cu baioneta tarului, apoi cu tancurile rosii, au sorgintea tot atat de romaneasca precum semenii din spatiul Prut-Carpati! Mai despuiate decat regele gol din poveste, divergentele propulsate vizavi de invederata axioma scot in lumina constiinta civica mediocra a politicienilor.

Sa privim la califatul Chisinaului, transformat peste noapte din “libera” incarcerata a gulagului rosu Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca in Republica Moldova (RM). Nu e greu sa deosebesti cele bune de cele rele, caci pornirea exacerbat subiectiva a curentului moldovenist, in conditiile anilor 1991-1994, promulga agravant distantarea ireconciliabila de origini. Splendidul „stat suveran si independent, unitar si indivizibil” a abandonat teritoriile Basarabiei, risipite cavalereste (!?) la 2 august 1940. La 27 august 1991 arunca din nou cu piatra in vatra parinteasca; habar n-are de intregirea pamantului stramosesc. Se da cu impertinenta, conform regulilor stabilite de invadator, drept „Maldova” – nici mai mult nici mai putin. Cata inteligenta, atata independenta.

Ce reprezinta, realmente, Chisinaul? O palma de pamant trunchiata de agresor din strabuna Moldova, ruinata, jefuita, injosita peste limita, lasata fara limba de conversatie. Devenita brusc atat de „nationala”, incat isi numara legislaturile in discernamant comunist. Ce mai „statalitate” si-a descoperit ingeniosul, cu vestigii atestate din protoistorie… Degeaba avertiza cu mii de ani in urma Isus Hristos: „Si nu ne duce pe noi in ispita.” Uite, „alesii ot Moldavia” au cazut in pacatul satanei.

Excesiva limitare a frontierelor Valahiei Minor nu corespunde realitatii, deci jonglarea cu notiunile “Basarabia / Maldova” este o inselatorie curata. Din optica similara, e anti-stiintific sa numesti un fragment cu numele intregului. Cine ar risca sa-si asume minciuna? Un nesimtit, un needucat, un rauvoitor. Printre altele, insasi alma-mater a slavitului „Statul Republica Moldova” – Academia de Stiinte isi spune fals, vezi Doamne, „a Moldovei” (http://www.asm.md/ – si nu numai). Sa fie denaturat chiar aice Adevarul? Constient si in asa masura? Pai, care Moldova, domnilor carturari? Nu cumva, acea lasata nedemnilor mostenitori de voievodul Stefan cel Mare si Sfant? La aceasta Moldova ader si eu! Pana cand insa, apara-ma, Dumnezeule, de asemenea “invatacei”.

Saracii slavii. Cat s-au staruit sa ne dezbine / nimiceasca / asimileze / deporteze / anihileze… sa ne stearga de pe harta, in sfarsit. N-au reusit. Iata acum Chisinaul secesionist realizeaza ceea ce n-a izbutit int-rusul; o „Maldova” de buzunar; mama lui de „andipindent”.

Nu cred ca Omul de buna credinta sa se aventureze in nabadania mirajului aventuros. Desi e cam riscant, dar dorim sa invocam proba (inchipuita, cu mare parere de rau!?) unei subtile motivatii nobile. Concentrarea atentiei in jurul nominatiei Moldova nu exclude, ci dimpotriva presupune combinarea efortului autoritatilor cu al populatiei in vederea incurajarii resentimentelor patriotice. Filosofia inteleptilor batrani contine multime de modele ce invata ca unitatea intruneste conditiile indestructibile ale viitorului etniei. Doar ca, vorba ceea, carul reunirii sta pe loc.

Sintetizarea accentelor expuse conduce la concluzia ca, aparent libera sub aspect juridic, de facto RM reprezinta ostatecul experientei staliniste, adica “teritoriu ocupat si administrat de o natiune straina si care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc.”[1]. Mai mult, sistemul de expansiune coloniala a Moscovei (instrumente de ordin economic / politic / militar…) e omniprezent in Chisinau prin “politica de cucerire, subjugare și exploatare economica, nationala etc. dusa de un stat imperialist intr-o colonie, ext. intr-o tara supusa influentei lui economice.”[2]. Rastoarna orice precepte aberante proaspetele cnezate slavone, rasplodite de suzeran pe plai mioritic si securizate de umbrela Armatei a 14-ea rusesti. Dovada peremptorie a zadarnicelor sperante ce-au legat moldovenii, inca din vechime, de a intra sub ocrotirea Rusiei. In fapt, era vorba de cautari disperate a diverselor modalitati de salvgardare de sub jugul otoman. Cine ne-ar salva acum de cotropitorul aleator?

Unificarea nationala a Moldovei trebuie facuta neconditionat !

Argument? La 27 martie / 5 aprilie 1918 basarabenii si-au decis soarta! Calcand barbar peste vointa maselor, calaul nu intarzie cu invadarea; intreprinsa talhareste sub acoperirea odioasei intelegeri din 23 august 1939. Si daca actualmente Pactul Ribbentrop-Molotov e recunoscut ca nul ab initio-! mai recomandandu-se iminent lichidarea consecintelor lui juridice, de ce nu se aplica exigenta vizavi de chestiunea Basarabiei-Moldovei-Romaniei? De ce? Doar nu e corect sa traiesti intr-o lume dominata de farsa: dintr-o parte, afirmi nulitatea actului, din alta, nu se repara crima comisa sub auspiciul lui!

Prin urmare,

– cum a furat Tartaria de Nord pamantul musatin in a.a.1812 / 1940 / 1944, tot asa sa-l reintoarca: una la una, suta la suta;

– cum administreaza astazi ilegal Ucraina fragmentele rapite din glia moldava, tot asa sa le reintoarca: una la una, suta la suta.

Atentie, la Organizatia Natiunilor Unite! Daca nu se repara nedreptatea facuta moldovenilor acum 200 de ani, colonialismul are toata sansa sa fie conservat in plin centrul Europei.

Prin realizarea sacrului obiectiv al REINTREGIRII PATRIEI, poporul moldovean isi va indeplini destinul. Chiar de suntem o comunitate mica, asta nu inseamna lipsa de demnitate. Colonialismul trebuie extirpat. Fara aluzii la Helsinki si alte principii geopolitice sofisticate, la deznationalizarea intensa si colonii adusi cu nemiluita sau la faptul ca pe undeva ploua…

Mihai Dascălu / 13 aprilie 2015

Note

[1] http://dexonline.ro/definitie/colonie; accesat la 13 aprilie 2015.

[2] http://dexonline.ro/definitie/colonialism; accesat la 13 aprilie 2015.

Lasă un răspuns