«

»

In memoriam: dr. Constantin Teodorescu


Apartenent acestei planete doar 72 de ani, incepand cu ziua de 30 Septembrie 1939 si pana pe 17 August 2012 ,Murgeniul va fi orasul de nastere , Barladul de formare liceala, Iasu desavarsirea studiilor universitare,Barladul si Tecuciul orasul implinirilor profesionale. La Barlad a urmat cursurile Colegiului Gheorghe Rosca Codreanu,iar la Iasi a absolvit in 1964 Facultatea de Medicina Generala din cadrul U.M.F.Iasi. In perioada cursurilor universitare ocupa prin concurs functiile de extern de spital (1962-1964),intern de spital (1964-1966),secundar de chirurgie generala (1967-1969), culminand cu specializarea Chirurgie Generala la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, iar in anul 1968 devine preparator de chirurgie generala pana in 1977. In toata aceasta perioada, in paralel efectueaza si studii doctorale ,avand ca tema boala care ii va curma viata (Oncologia).

[flickr_set id="72157664706011970"]

In perioada 1977-1989 activa in cadrul Spitalului Municipal Barlad ca medic primar, sef de sectie la chirurgie. Dupa evenimentele din 1989 ingratitudinea unor colegi il determina, ca in perioada 1990-2007 sa-si continuie activitatea in cadrul Spitalului Municipal Tecuci. In 30 de ani de activitate la cele doua spitale a operat mii de pacientii,va rezolva cazuri de nivelul clinicilor universitare, se ocupa de formarea tinerilor medici in specialitatea chirurgie , a fost membru unor comisi de specialitate, va publica numeroase lucrari cu tema medicala. In cadrul spitalelor Barlad si Tecuci va organiza nenumarate manifestari stintifice si culturale ,va invita personalitati de prim rang al medicinii si culturii romanesti,va lega prietenii statornice cu marile personalitati ale medicinei si culturii. A avut o contributie majora la infiintarea sectiei de numismatica din Judetul Vaslui in anul 1985. In primavara anului 1989 doneaza peste 70 de picturi si numeroase medalii si insigne ,toate acestea constituind viitoarea colectie ce ii va purta numele .Tot in cadrul Muzeului Judetean Stefan cel Mare Vaslui va dona icoane si carti religioase ,realizand o sala sacra in cardul muzeului.In acelasi an va dona si Muzeului Vasile Parvan din Barlad 152 opere inestimabile printre care, 30 de tablouri apartinand maiestrului Corneliu Baba. In anul 2010 se vor intocmi actele de donatie pentru toate lucrarile oferite muzeului Barladean. Sectia de numismatica a orasului Tecuci va fii infiintata de Dr.Teodorescu in 1992 .Atat la Barlad cat si la Tecuci ,dar si peste tot in tara va oferi sprijin material tuturor artistilor din sfera picturii ,literaturii sau muzicii .Cohorte de oameni cu diverse suferinte trupesti dar si sufletesti vor apela la talentul sau de chirurg ,la sufletul sau omenos si la daruirea sa neconditionata .
Ziarele “Observator”,”Semn”, “Tecuciul Cultural”, “Pareri Tutovene”, ii gazduiesc in paginile lor rubrici medicale si de cultura generala scrise cu talent si in folosul semenilor. Va infinta si patrona publicatiile “Barladul Cultural” si “Barladul “cu existenta celor doua ziare pana in pragul decesului sau.
Multitudinea de manifestari culturale, ajutorul acordat tinerilor artisti ,achizitionarea de tablouri si carti le va face prin Fundatia Culturala Doctor Constantin Teodorescu , fundatie infiintata in 1991. Ca o incununare a efortului sau deosebit in slujba oamenilor, a culturii si a urbei Consiliul Local al Municipilui Barlad ii ofera in anul 1995 titlul de Cetatian de Onoare al Municipiului Barlad. In aproape doua mandate va detine functia de Consilier local ales pe listele Partidului PSD dar si aceea de Presedinte a Comisiei de Cultura a Municipiului Barlad .Va fi perioada cea mai prolifica in plan cultural cu realizari de exceptie cu ample manifestari culturale, culminand cu inaugurarea statii Domnitorului Al.I. Cuza si a Centrului Mihai Eminescu in decembrie 2011. Nelipsit de la majoritatea activitatilor culturale , atat cele din Barlad,cat si cele din Tecuci, Iasi si Vaslui. Televiziunile TVR Iasi ,Cony Sat si Media Tv au beneficiat de realizarea unor emisiuni in care medicul de exceptie Constantin Teodorescu a abordat teme medicale ,culturale ,sociale dar si aparitia unor carti. Posturile de radio din Municipiul Barlad i-au gazduit emisiuni la fel de importante. Atat Barladul cat si Tecuciul ii sunt recunoscatori pentru activitatea sa profesionala ,talentul si daruirea sa in a salva vieti ,in a bucura familii si a oferi sperante acolo unde nimeni nu mai credea in ele. Filantrop neegalat in spatial barladean daruind si daruindu-se cu toata fiinta semenilor sai .Cantecul de lebada al existentei sale pamantesti dar si incununarea celor 40 de ani pe taram cultural va avea loc pe 15 ianuarie 2011 atunci cand va inaugura Centrul Mihai Eminescu in Barlad .Acolo va lasa o colectie unica, numeroase tablouri cu teme eminesciene dar si spiritual sau in a pretui inaintasii si mai ales personalitatile de varf ale culturii romanesti interbelice. A luptat cu cancerul pana in ziua de 17 august 2011 plecand dintre noi cu bucuria celui care si-a inplinit datoria de om ,ramanind in urma sa valori nepieritoare , oameni salvati de la moarte ,artisti realizati si datorita lui si un oras care chiar daca nu l-a inteles intotalitate a stiut sa-i pretuiasca, respecte generozitatea si iubirea sa neconditionata fata de Barlad.

Pictor Nelu Gradeanu

Lasă un răspuns