«

»

Vasile G.Morțun, membru în Consiliu de Coroană la intrarea României în Primul Război Mondial

Vasile G.Morțun

Anul acesta , la data de 15 august se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
La Consiliul de Coroană din 14 august 1916, de la Palatul Cotroceni, care a dezbătut și aprobat intrarea României în Primul Război Mondial, a participat în calitate de ministru de interne, și omul politic romașcan ,Vasile G.Morțun
În interiorul Consiliului de Coroană s-au confruntat trei opinii principale: intrarea în război alături de Antantă, păstrarea neutralității, și intrarea în război alături de Puterile Centrale.
Vasile G. Morțun s-a născut la . 30 noiembrie 1860, în orașul Roman și a fost un publicist, colecționar de artă și om politic român. A urmat studiile primare la Școala nr.1 din Roman, după care a absolvit Institutul Academic din Iași, unde, în anul 1875, l-a avut profesor de limba germană pe Mihai Eminescu,.
După absolvirea Colegiul Sainte-Barbe din Paris, a frecventat cursuri de artă dramatică , și cursurile Facultății de Litere de la Sorbona, activând în paralel ca militant socialist și gazetar..
Vasile G. Morțun s-a căsătorit civil și religios cu Morțun Cornelia, .în orașul Roman la data de 27 februarie 1883.
Unchiul său,Costachi Morțun, a fost ale la vârsta de 27 de ani în divanul ad-hoc din anul 1857, în ținutul Sucevei.
Vasile G. Morțun a desfășurat o susținută activitate de propagare a ideologiei socialiste în orașul Roman , atât în cadrul publicațiilor editate : ,,Contemporanul” ,,Revista socială”sau ,,Lumea nouă”, precum și în cercul socialist înființat de acesta.
A devenit primul deputat socialist în Parlamentul României în 1888, trecând apoi în anul 1899 , la liberali, alături de gruparea ,,socialiștilor generoși”.
Ca urmare a acestei mutări, Vasile G. Morțun a ajuns să îndeplinească cele mai înalte demnități și funcții ale statului. În anul 1901, este ales ca deputat de Roman, la Colegiul al II-lea, devenind în 1902 , vicepreședinte al Camerei Deputaților.
În anul 1913, omul politic Vasile .G. Morțun s-a înrolat ca voluntar în Regimentul 14 Dorobanți ,,Roman” și a participat la campania Armatei Române din Bulgaria în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic, fiind avansat pe câmpul de luptă la gradul de sergent.
În perioada 4 ianuarie 1914 – 10 decembrie 1916, Vasile G. Morțun a îndeplinit funcția de ministru de interne. În această calitate, a participat la Consiliile de Coroană din 21 iulie 1914 , când s-a declarat neutralitatea României și 14 august 1916, când România a declarat război Puterilor Centrale . În anul 1916, a fost ales președinte al Camerei Deputaților,instituție care se refugiase în Moldova, la Iași , împreună cu regele Ferdinand I și guvernul României .
De remarcat este faptul că Vasile G. Morțun, a prezidat Adunarea Constituantă care a realizat cele două reforme fundamentale din anii războiului: votul universal, și noua lege agrară.
De asemenea, acesta a alcătuit o primă ediție a scrierilor lui Mihai Eminescu, intitulată ,,Proză și versuri ” în anul 1890 și a pregătit prima ediție a operei lui Ion Creangă ,,Amintiri din copilărie și anecdote” în 1882. Ca scriitor, a publicat versuri, proză, piese de teatru și traduceri. A scris și lucrări dramatice precum :,, Zulnia Hâncu” în 1891 și ,,Ștefan Hudici ” în 1891, ambele jucate pe scena Teatrului Național din Iași.
Pe Vasile G.Morțun și marele poet Mihai Eminescu, i-a legat o sinceră și devotată prietenie, dovadă fiind și vizita făcută la Roman în anul 1888 de ,,luceafărul poeziei românești”, eveniment despre care cel dintâi va consemna:
,, …Era Eminescu.Om frumos.Avea părul negru ca abanosul și lucios.Mustașă groasă,fruntea boltită,fața albă,smeadă și trasă.Părea trist,ori bolnav…Vocea-I era groasă și intonările dulci și mergeau la inimă..”
Vasile G. Morțun a murit la 30 iulie 1919, la moșia sa, din satul Broșteni, comuna Bahna, județul Neamț, fiind înmormântat în cavoul familiei.

Casa Costachi Morțun
Sorin Grumuș

prelucrare foto Melidonium

Bibliografie:
– URSACHI, VASILE, BĂRBOI, general VASILE, SIBECHI, GHEORGHE, CIOBANU, A.M., ANDONE, MIHAI, DAVID, GHEORGHE, GAVRILESCU, OCTAV ș.a., Istoria oraşului Roman, 1392-1992, Imprimeria ,, Bacovia” Bacău, 1992,pp.316-317.
– ,,Din istoria orașului Roman – 619 ani de la prima atestare documentară”, Societatea culturală ,, Roman Mușat”, Muzeul de Istorie Roman, Papirus Media, Roman, 30 Martie 2011.

Lasă un răspuns