«

»

Matematicianul Grigore GHEBA, combatant în cel de-Al Doilea Război Mondial


Grigore Gheba, născut la data 15 august 1912, în satul Poienița, comuna Dumitrești, fostul județ Râmnicu-Sărat, a fost general de armată și profesor de matematică român.
Savantul a conceput și realizat 42 de culegeri de matematică, pentru toate nivelurile, publicate în peste 6 milioane de exemplare, în țară și în străinătate.
După absolvirea studiilor liceale în Râmnicu Sărat, urmează cursurile ,,Școlii pregătitoare de ofițeri de rezervă nr.2 Bacău”, la finalizarea cărora este înaintat la gradul de sublocotenent.

Atras de științele exacte și îndeosebi de matematică, a absolvit Facultatea de Matematică a Universității București.
Școala de Ofițeri de Rezervă fost înființată în anul 1920 în garnizoana Roman și a funcționat în cazarma Regimentului 14 Dorobanți ,,Roman”, unitate din subordinea Diviziei 7 Infanterie. Primul comandant al școlii a fost numit colonelul Ionescu V. Ștefan, care îndeplinea și funcția de comandant al Regimentului 54 Infanterie, unitate constituită din rezerva Regimentului 14 Dorobanți ,,Roman”.
În anul 1923, după trei ani de funcționare în garnizoana Roman, în baza Înaltului Decret nr.1674 din 12 aprilie, se ordonă mutarea ,,Școlii pregătitoare de ofițeri de rezervă Roman” în garnizoana Bacău, precum și schimbarea denumirii școlii în: ,,Școala pregătitoare de ofițeri de rezervă nr.2 Bacău”.
Grigore Gheba participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, în calitate de comandant de pluton și baterie atât la campania din Est cât și la cea din Vest.
În timpul luptelor de la Cotul Donului, din luna noiembrie 1942, a fost capturat de sovietici și ținut prizonier în trei lagăre din Uniunea Sovietică.
În lagărul din Vorkuta, extrem de slăbit și bolnav, a fost salvat de la moarte de medicul lagărului, căpitan Marusia Anka, alături de care a trăit o frumoasă poveste de dragoste. Această poveste de dragoste se va sfârşi tragic, prin moartea Marusiei, exterminată de sovietici, din cauza idilei, chiar în lagărul în care s-au cunoscut.
Despre drama prizonieratului din U.R.S.S, povestește în cartea autobiografică „Între viaţă şi moarte”, scrisă spre finalul vieţii sale : ,,În vagonul meu aveam nouă morți și în mijloc, o grămadă mare de excremente. Într-un alt vagon, cei rămași în viață tăiaseră fesele morților și le mâncaseră. După ce am trecut prin trei lagăre, dintr-un bărbat voinic , la 26 de ani, ajunsesem să cântăresc 39 de kilograme. Atunci a apărul îngerul vieții mele.’’
A fost eliberat din prizonierat ca urmare a înscrierii în Divizia ,,Tudor Vladimirescu’’ , mare unitate înființată în octombrie 1943 și constituită din prizonierii români capturați de Armata Roșie.
Cu această divizie, a revenit în țară și a participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei. A fost avansat în mod onorific la gradul de general de brigadă.
Grigore Gheba a murit în București, la data de 5 septembrie 2004, la vârsta de 92 de ani, în urma unui atac de cord, pe biroul său de lucru, rămânând neterminată, o altă culegere.


Sorin Grumuş

Bibliografie:
– STROEA, Col.prof.univ.dr. ADRIAN, ș.a, Enciclopedia Artileriei Române, Editura Centrului Tehnic- Editorial al Armatei, Bucureşti, 2014;
– POPA,comandor aviator (rtr.), ARISTOTEL ș.a. NE-AM FĂCUT DATORIA înalta misiune a slujirii patriei sub drapel, Editura Rovimed Publishers,Bacău,2009.

Lasă un răspuns