«

»

Păstorel Teodoreanu, înrolat în Regimentul 24 Artilerie Roman în Primul Război Mondial


Păstorel Teodoreanu, pseudonimul literar a lui Alexandru Osvald Teodoreanu, născut la data de 30 iulie 1894 la Dorohoi a fost scriitor și cunoscut epigramist român. Romanul său cel mai cunoscut este ,,Hronicul măscăriciului Vălătuc”. A realizat și o traducere în limba română, in anul 1956, a romanului ,,Peripețiile bravului soldat Švejk” de Jaroslav Hašek.
La finalul Primului Război Mondial, epigramistul a fost mobilizat ca tânăr sublocotenent în Regimentul 24 Artilerie, unitate înființată la data de 1 aprilie 1914, prin Înaltul Decret nr.1444, în garnizoana Roman.
La data de 25 iulie 1917 în urma reorganizării artileriei, Brigada 14 Artilerie cu Regimentul 24 Artilerie și 29/4 Obuziere se deplasează împreună cu unitățile din subordinea Diviziei 14 Infanterie ,, Iași”, de la Nămoloasa spre Mărășești, unde va ocupa un dispozitiv de luptă defensiv, în sectorul Băltărețu-Movilenii de Jos.
La data de 27 mai 1918 drapelul Regimentului 24 Artilerie este decorat la Iași cu Ordinul ,,Steaua României” cu spade și panglica de ,,Virtute Militară” pentru faptele de arme săvârșite de ostașii acestui regiment pe timpul grelelor lupte desfășurate în zilele de 26 iulie și 8 august 1917 la Mărășești.
În cronica neoficială apărută în ,,Monitorul Oficial” nr.50 din 28 mai 1918 – Partea Neoficială p. 693-694 se consemnează:
Iași, 28 maiu

,, … În ziua de 27 Mai, orele 20, Maiestatea Sa Regele a mai decorat la Reședința Regală cu Ordinul ,,Mihai-Viteazul” clasa III drapelele regimentelor 27,55,70 și 75 infanterie și regimental 1 artilerie munte de 75 mm., iar cu Ordinul ,, Steaua României” cu spade clasa V cu panglica ,,Virtutea Militară” regimentele 23 și 24 artilerie și 1 și 3 artilerie grea.”

Printre ofițerii Regimentului 24 Artilerie decorați cu Ordinul ,,Steaua României” s-a numărat și Păstorel Teodoreanu, care a și fost rănit în luptă.
După încheierea Primului Război Mondial, Regimentul 24 Artilerie, a fost dislocat din garnizoana Roman, în garnizoana Iași.
Într-un articol publicat la Roman, în ziarul ,,Gazeta Romanului ” se exprima regretul după dislocarea Regimentului 24 Artilerie din Roman în garnizoana Iași: ,,Păcat că au plecat, căci în 24 erau câțiva ofițeri drăguți…”
Păstorel Teodoreanu avea o predilecție pentru ironiile adresate istoricului și omului politic Nicolae Iorga căruia i-a închinat un volum intitulat : ,,Strofe cu pelin de mai pentru Iorga Nicolai” , care a văzut lumina tiparului la data de 9 mai 1931, când marele istoric era prim- ministru al României.
După cel de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea dictaturii comuniste în România, Păstorel Teodoreanu nu a scăpat de măsurile represive ale noului regim.
În anul 1960, epigramistului i-au fost confiscate manuscrisele, o mare parte din bibliotecă şi a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Era învinuit pentru fabula „Măgarii şi libertatea“, care includea subtile ironii la adresa ideologiei comuniste.
A făcut închisoare cu celebrul lot Constantin Noica- Dinu Pillat, trei ani, din 1961 până în 1964, an în care au fost grațiați toți deținuții politici din România.
În actul de acuzare din dosarul nr. 201/1960 întocmit de Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militară se arată sec: „Al. O. Teodoreanu e condamnat la 6 ani de închisoare corecţională şi 3 ani de interdicţie pentru uneltire contra ordinei sociale“.
Păstorel Teodoreanu a decedat în București la data de 17 martie 1964.

Sorin Grumuş

Bibliografie:
– URSACHI, VASILE, BĂRBOI, general VASILE, SIBECHI, GHEORGHE, CIOBANU, A.M., ANDONE, MIHAI, DAVID, GHEORGHE, GAVRILESCU, OCTAV ș.a., Istoria oraşului Roman, 1392-1992, Imprimeria ,, Bacovia” Bacău, 1992;
– Casa Regală a României în cronicile ,, neoficiale” ale ,, Monitorului Oficial” 1914-1924, vol.I, Editura Centrului Tehnic – Editorial al Armatei, București, 2010.
– www.istoriepescurt.ro.

Lasă un răspuns