«

»

Generalul Toma Dumitrescu, în elita diplomației militare românești


Generalul Toma Dumitrescu, s-a născut la 10 mai 1877, în comuna Hăbeni, sat Racoviţa, judeţul Dâmboviţa.
După absolvirea a șase clase de liceu, în perioada 1 octombrie 1896-1 iulie 1898, a urmat cursurile Școlii de Ofițeri de Infanterie, fiind avansat la gradul de sublocotenent.
A parcurs toate treptele ierarhiei militare treptele ierarhiei militare de la gradul, de sergent până la general de divizie.
Toma Dumitrescu și-a început cariera militară în anul 1898 la Regimentul 4 ,,Ilfov” nr. 21 în calitate de comandant de pluton.
La data de 7 aprilie 1902 Toma Dumitrescu a fost avansat locotenent și mutat în Regimentul 14 Dorobanți ,,Roman” unitate din subordinea Diviziei 7 Infanterie. În garnizoana Roman acesta a efectuat serviciul timp de un an, în această perioadă, pregătindu-și examenul pentru admiterea la Școala Superioară de Război. În foaia calificativă întocmită pentru perioada cât a activat în Regimentul 14 Dorobanți ,,Roman”, colonelul Segărceanu Brutus, comandantul regimentului, îl caracteriza astfel:
,,Elev al Școlii de ofițeri are instrucțiune general cerută și dorește a o completa. Ofițer inteligent și cu multă bunăvoință…la serviciu , se achită bine de toate îndatoririle ce îi dau spre aplicație. La serviciu de front, poate îndeplini și alte servicii…cunoaște și aplică bine regulamentele, conduită prea bună, ținută curată, se propune a înainta la alegere.”
După absolvirea Școlii Superioare de Război, Toma Dumitrescu și-a început stagiul la Regimentul 14 Dorobanți ,,Roman”, în perioada noiembrie 1905-iunie 1906. A continuat ulterior stagiul de prergătire în cadrul Marelui Stat Major, între 1 aprilie 1906-1 aprilie 1907.
La intrarea României în Primul Război Mondial , maiorul Toma Dumitrescu îndeplinea funcţia de şef de cabinet al Şefului de Stat Major al Marelui Cartier General, condus pe durata întregii campanii din anul 1916, de către generalul Dumitru Iliescu.
În condiţiile reintrării României în război, în toamna anului 1918, colonelul Toma Dumitrescu a fost delegat de Marele Cartier General român ca ofiţer de legătură pe lângă Comandamentul armatelor aliate de la Salonic, iar la 28 decembrie 1918, a reprezentat România la Conferinţa de pace de la Paris-Versailles ca expert militar.
În anul 1921 colonelul Toma Dumitrescu a fost însărcinat de guvernul român cu o înaltă misiune diplomatică, fiind numit şef al misiunii române în comisia interaliată pentru delimitarea frontierei dintre România şi Ungaria. De această însărcinare s-a achitat în bune condiţii, fapt remarcat şi de Take Ionescu, ministrul de externe în guvernul condus de generalul Alexandru Averescu .
În baza Înaltului Decret nr. 97 din 11 ianuarie 1926, generalul Toma Dumitrescu a fost numit la 15 ianuarie 1926 comandant al Şcolii Superioare de Război, demnitate ce o va deţine până la 5 iunie 1927.
Înconjurându-se de un corp profesoral de elită, Toma Dumitrescu a contribuit printr-o serie de măsuri notabile, la definitivarea doctrinei militare româneşti, acţiune demarată încă din 1922 de fostul comandant al şcolii, generalul de corp de armată Nicolae Samsonovici, o altă personalitate care și-a desfășurat activitatea în garnizoana Roman.
În perioada 1 noiembrie 1932 – 31 octombrie 1935, activitatea generalului Toma Dumitrescu a fost dedicată organizării Conferinţei de dezarmare de la Geneva desfășurată sub egida Societăţii Naţiunilor, făcând parte din delegaţia română condusă de Nicolae Titulescu.
Generalul Toma Dumitrescu a fost o personalitate remarcabilă a diplomației militare românești din perioada interbelică.
Datorită meritelor deosebite dovedite pe parcursul întregii cariere militare, a fost decorat cu numeroase ordine și medalii românești și străine: Medalia Jubiliară Carol I, Medalia „Avântul Ţării”, Medalia „Crucea Comemorativă”cu barete, Medalia „Victoria”, Ordinul „Steaua României”, cu spade şi grad de ofiţer cu panglică de Vănător de Munte, Ordinul „Coroana României”, în grad de comandor de pace, ,Ordinul „Steaua României”, în grad de comandor de pace, „Legiunea de onoare” în grad de ofiţer (Franța), „Legiunea de onoare” în grad de comandor (Franța), Ordinul „L’Etoil Noir” în grad de comandor (Franța), „Ordinul Imperiului Britanic” în grad de comandor ( Anglia), Ordinul „Coroana Italiei”, în grad de comandor (Italia), Ordinul „Sfântul Sava” în grad de mare ofiţer (Serbia). Ordinul „Vulturul Alb” cu spade în grad de comandor (Serbia), Ordinul „Polonia Restituita” în grad de comandor (Polonia), Ordinul „Polonia Restituită” în grad de mare ofiţer (Polonia), Ordinul „Meritul Militar Spaniol” în grad de Mare Cruce ( Spania), Ordinul „Mântuitorului” în grad de comandor (Grecia), „Crucea de război” ( Cehoslovacia), Medalia Solidaritatea clasa a II-a ( Republica Panama).
Generalul Toma Dumitrescu a încetat din viață, la data de 1 octombrie 1936, și este înmormântat în Cimitirul Bellu Militar din București.

Sorin Grumuş

 
Bibliografie:
– Profesor dr.Cornel Mărculescu , Un erou dâmbovițean uitat-Generalul Toma Dumitrescu 1877-1938 în
,,Document”- buletinul Arhivelor Militare Române, nr.1, /(59) 2013.
– www.romanuldeodinioara.ro

Lasă un răspuns