«

»

Literatura din ,,Literadura,,

A apărut numărul 3/2017 al revistei trimestriale buzoiene „Literadura”, o publicație care poartă amprenta inconfundabilă a poetului, publicistului și comentatorului literar Teo Cabel. E greu de spus ce e mai atractiv în acest număr foarte pedant, echilibrat ca spațiu și conținut. Efectul de lumină lină este dat încă de la prima copertă, iar interiorul revistei e făcut din texte care par a fi puse pe solfegii literare bine acordate, începând cu editorialul prof. dr. Mihaela Burlacu, cu ale sale formidabile ”Zece motive să citești”.

Literadura-nr.-3-660x957

De tot interesul posibil e și interviul luat de Teo Cabel cunoscutului poet Claudiu Komartin. Versuri de top, cu mult peste media celor publicate de alte reviste cu pretenții semnează Teodor Dume, Maria Cernegura, Mariana Gurza, Andreea Maftei-Konku, Camelia Iuliana Radu, Ioana Burghel și Sorin Călin. Revista conține și traduceri profesionist făcute din literatura spaniolă și din cea macedoneană. Pagini de mare forță lirică sunt semnate de Vasile Baghiu din Iași, un intelectual de un rafinament deja recunoscut de breaslă, și de mereu surprinzătorul poet buzoian Cornel Suditu. Proza este reprezentată de Titi Damian (unul dintre marii prozatori actuali, buzoian get-beget), de Florentina Loredana Damian și Maria Rotărescu (o mare speranță a literaturii buzoiene).

La secțiunea critică literară excelează, prin seriozitatea comentariilor, Liviu Ofileanu și Manuela Camelia Sava. Am făcut această succintă prezentare a revistei în ideea că toți literații buzoieni ar putea pricepe că, indiferent de opțiunile noastre literare, literatura e una singură, cea de calitate. Lui Teo Cabel i-am oferit tot ce puteam să-i ofer, inclusiv locul meu, la revista ”Cartelul metaforelor”. A refuzat totul din start. Atunci nu am înțeles. El nu e un continuator, ci un întemeietor, un fel de William Cuceritorul. Sunt de acord cu el. Mă bucur că la Buzău încă mai există scriitori care știu să-și însămânțeze viitorul.

Marin Ifrim

Lasă un răspuns