«

»

Alexandru Nemoianu: Un proiect de lege cinic și criminal

prof Alexandru Nemoianu

Deputatul Marcel Vela pune la cale poate cea mai mare nenorocire cu putinţă pentru Caraş-Severin şi Banatul de munte: eliminarea “ariilor protejate”. În primul rând trebuie să înţelegem bine ce sunt “ariile protejate”.

Ele sunt părţi din Caraş Severin a căror frumuseţe este unică, în România şi în lume: ape, păduri, păşuni alpine. Ele sunt bun al comunităţilor din Caraş Severin şi nu pot fi la voia unor deputaţi de ocazie sau corupţi la sânge cum pare a fi acest Vela. “Eliminarea” distrugerea lor adică, ar fi un act de genocide ecologic absolut fără precedent. Pur şi simplu eliminarea “ariilor protejate” ar da mâna liberă tăierii pădurilor, distrugerii apelor şi preschimbării Banatului montan în gunoi post industrial.

Toate încercările de împotrivire ale locuitorilor ar devein fără rost. Legea ar acoperi tâlhari de felul fostului primar Miclea (care a încercat să fure hotarul Bozoviciului în folosul lui Ion Ţiriac) sau a penalului fost primar din Prigor, Pavel Vernindeanu, care a căutat să distrugă răul Nera.
Cu neruşinare ziarul Express de Banat, care a devenit o adevărată ruşine publicistică prin partizanatul sfruntat şi indecent pe care îl publică, susţine acest proiect.
Este nevoie că locuitorii Banatului montan să denunţe categoric acest proiect criminal. Care este poziţia deputatului Valeria Schelean, din acelaşi partid? Poate ea să subscribe la o asemenea indecent, obscenitate legislativă? Dacă asta este poziţia aripii PNL din Caraş Severin a vota cu acest partid ar fi dovadă de tulburare mental, complicitate şi dorinţa de sinucidere.

Politicienii responsabili, primarii responsabili, oamenii din Caraş Severin trebuie să protesteze cu toată violenţă împotriva acestui pirate cu numele Vela. Dacă nu acuma, mâine va fi prea târziu.
–––––––––––––
Alexandru Nemoianu
Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la
6 octombrie 2017

Alexandru Nemoianu: Răspuns la câteva comentarii

Ultimele două articole postate şi pe pagină de Facebook, ”Un proiect de lege cinic şi criminal” şi “Un om nevrednic” (dedicat deconspirării condamnatului penal Pavel Verindeanu) , au fost onorate cu numeroase aprecieri şi comentarii pozitive. Cu profundă şi umilită recunoştinţă mulţumesc celor care le-au făcut.

În acelaşi timp am fost, iniţial,suprins de tonul înverşunat, personal, cu care câţiva au comentat articolele mele. Mi-a trebuit un timp să înţeleg “ce-i mână pe ei în luptă”.
Amândouă articolele mele se refereau în esenţă la încercări de a scoate din cuprinsul “ ”ariilor protejate” din Banatul monatn largi suprafeţe. În acest scop erau folosite argumente plângăcioase, neconvingătoare, false, de genul” pentru binele oamenilor” (care oameni? buzunarele investitorilor?). Oricum acest lucru, dacă Doamne fereşte s-ar întâmplă, ar preschimba Banatul montan, una dintre cele mai frumooase regiuni din lume, într—un deşert post industrial. Fără urmă de folos pentru locuitorii băştinaşi şi urmaşii lor, strict în interesul unor politicieni veroşi. Am căutat să aflu cine se află în spatele acestor “proiecte”. Iar în lumea internet-ului nu mai există secrete.

Firma care presează este “Alset mineral”, cu sediul în Vancouver, British Columbia, Canada. Această firma are un record absolut oribil de masacre ecologice , mai ales în Mexic şi America Latină. De altfel, pentru acest record, firma cu pricina este practice persona non grata în mai toată Europa. Dar iată că acest criminal ecologic, ”Alset mineral”, şi-a deschis o sucursala în oraşul Oţelul Roşu (Ferdinand) şi urmăreşte construirea de microhidrocentrale în Banatul montan; deci urmăreşte distrugerea mediului înconjurător. Acea firma are strânse legături cu oameni asociaţi cu Dl.Senator Marcel Vela (PNL) dar şi D.na deputat Valeria Schelean-Somfulean (tot PNL), prin tatăl ei Nicolae Schelean. Această firma caută să distrugă zona din jurul satului Zăvoi. La timpul sau a fost dovedită reaua credinţă şi au avut urmări penale cei amestecaţi. Dar firma asta nu se lasă, persistă. Mai mult, firme fantomă patronate de acelaşi Alset au fost cele care au încercat, prin machinaţiile penalului nevrednic Pavel Verndeanu, să distrugă răul Nera. Deci iată care sunt adevăratele motive ale iniţiativelor legislative atât ale D.lui Vela cât şi ale mărinimoasei D.na deputat Valeria Schelean Somfulean. Deci iată “cauza motivului”. Cu această revin la comentariile negative la adresa ultimelor mele două articolle.
Un asemenea “critic” caută să îmi spună că nu se poate preschimba în jungle de vânătoare Banatul montan. Categoric nu. Dar trebuie amintit că în partide de vânătoare tip “jungle” sunt amestecaţi chiar neo-ciocoii din jurul Alset şi politicienii corupţi pe care îi controlează. Exemplu sunt masacrele de la Bâlc. Deci aici nu este vorba de “jungle” este vorba de a apară Banatul montan, repet a nu ştiu câtă oară, una dintre cele mai frumoase regiuni din lume, de distrugerea printr-o firma specializată în dezastre ecologice. Politicienii PNL care colaborează cu Alset sau promovează interesele Alset, fie ei Dl.Vela sau foarte generoasă D.na Valeria Schelean-S, să fie consteienti că suntem cu ochii pe ei!

Dar între comentatori am aflat şi unul, hai să-i zic hazliu, până la un punct. El semnează Constantin Ion şi îşi zice “pemul din Prigor”. Într-un limbaj rudimentar la limita necuvântătorilor şi într-o ortografie proprie, care nu are nici o legătură cu cea oficială a limbii roomane, o ortografie care l-ar fi împiedicat să absolve fie şi două clase elementare, acesta se iuțeșete în aprarea penalului nevrednic Pavel Verindeanu. (Îmi vine în minte vorba că ”cine se aseamănă se şi adună”). ”Pemul din Prigor” (între altele acelaşi “pem din Prigor, fără să-i fi cerut, mi-a mărturisit că a “făcut pârnaie”; bănuiesc pe merit) împinge lipsa să de logică până a compară pe actualul Primar al Prigorului, Dr. Antonică Moţ cu penalul nevrednic Pavel Verindeanu. Asta este că şi cum ai compară Munţii Hercinici (să mă ierte “pemul din Prigor” dar sunt convins că habar nu are despre ce vorbesc) cu Everestul.

Dr. Antonică Moţ este un intelectual şi un om cinstit iar Pavel Verindeanu este un “neica nimeni” şi un condamnat penal. Un condamnat penal nu mai poate să administreze bun public, nu mai poate fi crezut, a înşelat încrederea.

Acestea fiind spuse sunt convins că locuitorii Banatului montan vor şti să apere ce este al lor şi să alunge pe politicienii corupţi şi firmele de tinichea care îi finanţează.
–––––––––––––
Alexandru Nemoianu
Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la
8 octombrie 2017

Lasă un răspuns