«

»

Gherasim Mimi, Simon Loredana: Club GreenIMPACT – GreenFAMILY BÎRA, Argument

,,De treci codrii de aramă, de departe vezi albind/ Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint…,, După ea, un alt tărâm de povești, cu case îngrijite, cu cerdacuri împodobite cu o feerie de flori, cu tihnă și senin. Un colț de rai pe pământ, în Ținutul Zimbrilor, numit Văratec. Aici te simți mai aproape de Dumnezeu. Aici e istorie, e tradiție, e biodiversitate, e un adevărat tezaur îngrijit de măicuțe evlavioase și dibace. Călcându-le pragul, am aflat și noi câte ceva din secretele lor gastronomice și nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că bucatele mănăstirești de post de la Văratec sunt asemănătoare cu cele de la noi. Pentru a pătrunde în universul sfânt și liniștit al acestor plaiuri, vă vom dezvălui o parte din rețetele culinare ale măicuțelor. Încercându-le acasă, veți descoperi gustul inconfundabil al mâncărurilor mănăstirești bune și sănătoase.

VARATEC

La doar 80 km de Văratec, pe DJ 207, este comuna Bîra, cu oameni gospodari care trăiesc în armonie scriindu-și istoria de veacuri prin tradiții, obiceiuri, prin tot patrimoniul său cultural și natural. Aici, ,,multiculturalismul este la el acasă”: deopotrivă trăiesc ortodocși, catolici, adventiști și musulmani care se respectă între ei și formează o comunitate frumoasă.
Și dacă vă e dor de gustul copilăriei, de aromele care vă trezeau dimineața sau vă spuneau noapte bună, am îndrăznit să scotocim prin cămara și bucătăria bunicilor noastre, născute aici, pe meleagurile comunei Bîra și să scoatem la iveală, pentru voi, tainele acelor arome, care, da, …dansează, pictează, intonează, râd, se scaldă… cu fericirea.

Manastirea Varatec

MEMBRI:

1. Agu Laura-Carina
2. Bacosca Cristina
3. Balan Madalina-Adelina
4. Bolog Ioana Andreea
5. Ciocoiu Diana Maria
6. Comis Camelia Georgiana
7. Covita Delia Elena
8. Covita Sebastian
9. Danca Larisa Antonela
10. Dogariu Iuliana Antonela
11. Doleanu Denis-Andrei
12. Fechita Razva-Casian
13. Ghiuzan Giulia
14. Handuc Denisa Gabriela
15. Huma Diana
16. Lucaci Maria-Denisa
17. Nadejde Diana-Mihaela
18. Netedu Anastasia Iulia
19. Nistor Anastasia Maria
20. Pericica Raluca Andreea
21. Petraru Diana-Maria
22. Pitirici Petru
23. Samson Claudia-Camelia
24. Samson Geoargiana Ioana
25. Ungureanu Despina Mihaela
26. Vasiliu Daniel Adrian
27. Vasiliu Iustin
28. Vasiliu Lavinia
29. Vasiliu Lucia

LIDERI:
GHERASIM MIMI – Bibliotecar responsabil
SIMON LOREDANA-CĂTĂLINA -profesor

Lasă un răspuns